Українці дедалі менше згодні на мир за будь-яку ціну

Українці дедалі менше згодні на мир за будь-яку ціну

Опитування
Укрінформ
Найважливішою проблемою для всієї України вже три роки є ситуація на Донбасі, при цьому українці все менше згодні на мир за будь-яку ціну.

На цьому наголосила директор Фонду "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна під час круглого столу в Укрінформі. 

"Інколи складається враження, що позиційна війна, яка йде на сході, вже є звичною, що про неї починають забувати. Очевидно, Авдіївка про це нагадує. Але коли ми питаємо, які проблеми у суспільстві є найбільш важливими, уже три роки поспіль однозначно населення України загалом в усіх регіонах вважає, що це - ситуація на сході, ситуація на Донбасі. По-друге, очевидно також, що населення все менше згодне на мир за будь-яку ціну. І нарешті те, що відбувається в Авдіївці, - це саме та прифронтова територія і реінтеграція цих регіонів - це не лише відвоювання територій. Це насамперед боротьба за людей, за їхні душі, за їхній розум. І тут дуже великі проблеми", - сказала Бекешкіна.

Читайте також: Вступ України до НАТО зараз підтримує половина населення - Бекешкіна 

За її словами, при опитуванні у фокус-групах, у свідомості людей спостерігалися "надзвичайно різні речі", і не лише на прифронтових територіях, де надзвичайно активно діють російські ЗМІ. 

"Що несуть російські ЗМІ, ми знаємо. І цілком можливо, що той наводчик, який наводив на позиції наших українських воїнів, працював не лише за гроші. І тому, якщо Донбас - це Україна, а ми твердо кажемо, що Донбас - це Україна, то з цими людьми треба працювати", - підкреслила соціолог. 

При цьому вона нагадала про досвід звільнених територій, які не так давно теж були окуповані.

"Коли ми починали там соціологічні опитування, то результати були одні. Зараз результати інші. Але там люди знаходяться в іншій ситуації, ніж прифронтові території, тому що там вже є українська влада. Там є свої складнощі, свої проблеми, але це вже Україна і у людей свідомість змінюється. І якщо говорити про так звану ментальність Донеччини і Луганщини, то вона зараз дуже розколота. Тому нам надзвичайно важливо боротися за цих людей", - зазначила Бекешкіна.

Вона висловила переконання, що тут ми повинні працювати всі разом - ЗМІ разом з громадськістю, з представниками влади. "Ми повинні бути успішними", - закликала вона.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-