"Зернова" справа: до корупційної схеми причетні структури російського бізнесу

Укрінформ
Серед структур-учасників корупційної схеми, через яку ПАТ «Державна продовольча зернова корпорація» (далі – ДПЗКУ) зазнала збитків на суму понад 60 млн дол. США (понад 1,6 млрд грн), є компанії, контрольовані російським бізнесом. 

Про це повідомив директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник.

«Злочинний умисел із розкрадання понад 60 мільйонів доларів ПАТ «ДПЗКУ» складався із двох частин: одержання «відкату» за підписання контрактів на реалізацію зерна та, щоб у подальшому не було проведено оплату за цими контрактами, зловживання службових осіб підприємства в інтересах комерційних структур, які курує один із відомих російських бізнесменів», – повідомив Ситник.

Під час розслідування детективи Бюро викрили схему, відповідно до якої зерно, що належало ДПЗКУ, продавалось за заниженими цінами одному з міжнародних зернотрейдерів через низку приватних компаній-посередників, підконтрольних службовим особам ДПЗКУ та міжнародному зернотрейдеру.

Зерно, придбане за заниженими цінами, міжнародний зернотрейдер продавав за ринковими. Різниця у вартості мала надійти на рахунки однієї з компаній-посередників, підконтрольних керманичам схеми. Відповідно до контрактів, постачання зерна відбувалось на умовах післяплати, що не відповідало встановленим ринковим правилам й наражало державне підприємство на ризик неотримання коштів за свою продукцію.

В кінцевому підсумку ПАТ «ДПЗКУ» не отримала більшу частину коштів за продане зерно, внаслідок чого зазнало збитків на суму понад 60 млн доларів США.“

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-