Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Їхній стан – це відчай і втома від війни

Їхній стан – це відчай і втома від війни

Блоги
Укрінформ
Найбільший потік цих нещасних людей – у дні соціальних виплат

Влітку черги на КПВВ ще довші , потворні , мучительні . Спека. Прикордонники говорять , що найбільший потік цих нещасних людей розділеного російською агресією Донбасу сочиться через КПВВ в 20 числа щомісяця – в дні нарахувань пенсій і соціальних виплат. 

КПВВ " Мар'їнка" розраховано на 2,5 тисячі перетинаючих лінію зіткнення, а сьогодні їх було втричі більше –близько 6 тисяч. 

КПВВ " Зайцево" розраховано на 8–10 тисяч, і люди так само стоять по кілька годин на виснажливій спеці, тягнуть свій нехитрий скарб, торби з більш дешевими, ніж в ОРДЛО українськими продуктами . Ми спілкувалися з жінками і чоловіками, які не приховують, що приїхали за заробленою ними важкою працею пенсією ... Що вони щомісяця мотаються туди - сюди, в багатьох розділені родини, і мають жити на дві хати.  Їх стан – це відчай і втома від війни. І я їх дуже розумію. Вони зізнаються , що в лднрах їм дають пособіє в 2000 рублів, це близько 700 гривень, що чимало ідейних і патріотичних українців відмовилися принципово від тієї окупаційної подачки, а хтось і взяв – щоб вижити. 

Але без української пенсії вижити важко, тим більше, що люди її заробили, працюючи все життя. Всіх цих літніх людей турбує перевірка пенсійного реєстру, що відбувається зараз. Говорю, що уряд має привести реєстр у відповідність до реалій , бо там дійсно є й померлі люди, і неіснуючі прізвища, і зловживання, і помилки . Але все ж ця перевірка і звірка має відбуватися так , аби максимально не створювати проблеми людям, що і так в біді. За підсумками сьогоднішніх зустрічей, побаченого, почутих важких історій планую чергові зустрічі з Мінсоцполітики, аби обговорити пенсійну проблематику. 

Також голова Мар'їнської РВЦА пообіцяв , що вже завтра почнуть встановлювати додаткові намети і санвузли, аби людям полегшити побутові умови в цих важких, виснажливих чергах. Проконтролюємо це питання. 

Моя мрія –  аби ці КПВВ зникли з української землі назавжди, аби ніякі черги не розділяли українську територію. Тому так важливо відновити контроль над україно- російським кордоном, тому Україна так б'ється за наш кордон, аби прикордонники, що дійсно працюють в дві зміни на цих клятих КПВВ, працювали там, на нашому кордоні, де вони і мають працювати. Тому РФ і бойовики так біснуються при одній згадці про кордон... 

Які настрої серед людей з Горлівки, Єнакієво, Донецька? Відчай. Вони хочуть миру, я не чула ( за рідким виключенням)агресії, вони впізнають знайомі обличчя і прагнуть спілкуватися. І я вдячна їм за цю відвертість . 

В Курахово відвідали вже підопічну нам лікарню, куди ми з Іриною Луценко і Марією Іоновою передали минулого тижня нову техніку. На новому обладнанні вже зробили кілька операцій, лікарі радіють . А взагалі за ці 2 роки через курахівську лікарню пройшло 2,5 тисячі військових і ще більше цивільних, сьогодні медзаклад несе потрійне навантаження (після закриття лікарень в Мар'їнці і Красногорівці) і потребує підтримки. 

В освітньому центрі і медичному університеті , евакуйованому з Донецька, спілкувалися про можливості дітей з окупованих територій навчатися тут. Підлітки з ОРДЛО будуть або навчатися, або воювати – і тому ми просто зобов'язані боротися за молодь . В Донецькій області ЗНО склали 596 випускників з окупованих територій, а 280 звернулися з заявами , що хочуть навчатися в українських вузах і скласти відповідні іспити. Хочеться, щоб дітей з окупованих територій приїжджало в українські вузи більше. Тому дуже важливо в будь- який спосіб донести їм і їх батьками правдиву інформацію, що викладачі вузів, які залишилися в окупації, дурять студентів, що ці вузи мають акредитацію, а значить, ці дипломи " лднр" хоч хтось визнає. Це не так! Вузи в окупації позбавлені акредитації і їх дипломи з двоглавими гібрідними пташками , що їх друкують на місцевих прінтерах, то просто папірці... 

Зустрілася з місцевими лікарями і освітянами, вручила їм високі нагороди від ВР – грамоти за сумлінну працю. Було радісно бачити багато знайомих облич: медиків, вчителів, самовідданою працею яких ми захоплювалися останні два роки. 

Відвідали Бахмутське СИЗО, де в т. ч. утримуються і ті, хто скоїли злочини проти територіальної цілісності України. Важкі історії і долі. До речі, тут є росіяни, і консул до них не поспішає, хоч пройшло кілька місяців з затримання. І це також відповідь на питання, чому заблоковано звільнення заручників. Бо за заручників б'ється тільки українська сторона, інші ж то не вважають пріоритетом. Важливо, що українські пенітенціарні установи відкриті для міжнародних гуманітарних місій, в той час як на окупованих територіях і в РФ такий доступ заблоковано. 

Спілкувалися з місцевими ЗМІ. Разом ми будемо ретельно слідкувати за тим, як регіональна влада використовуватиме 3,8 мільярда гривень, що додатково направлені з бюджету України на відбудову інфраструктури Донбасу. Депутати ВР будуть ретельно моніторити використання цих коштів, кожна копійка має піти за призначенням . В цій поіздці ми працюємо разом з міністром В. Чернишом і з Д. Оліфер. Це дуже важливо -–на власні очі бачити всю ту проблематику, що ми її обговорюємо в Мінську. 

Завтра – насичений день на Луганщині.

Ірина ГеращенкоFB

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-