Майже 200 тисяч маріупольців залишилися без житла - мер

Майже 200 тисяч маріупольців залишилися без житла - мер

Укрінформ
У зруйнованому росіянами Маріуполі без домівок залишилися 57 тис. сімей, або майже 200 тис. людей.

Про це міський голова Маріуполя Вадим Бойченко заявив на брифінгу в пресцентрі Укрінформу.

«У Маріуполі 57 тис. сімей залишилися без своїх осель, а це майже 200 тис. місцевого населення. Сьогодні в додатку «Дія» маріупольці зареєструвалися – 47 тис. сімей, а це 170 тис. людей, тобто це величезна кількість. І головне, що це дає надію для маріупольців, для українців, що їм буде відшкодовано (за зруйноване житло - ред.)», - сказав Бойченко.

За його словами, ще напрацьовуються певні механізми, які наповнюватимуть спеціальний закон про відшкодування збитків за зруйноване загарбниками житло, і орієнтовно з квітня він запрацює. «Ми готуємося до втілення цього закону, сформуємо на рівні місцевої влади певні комісії. Нам дали можливість створювати ці комісії там, де знаходиться міська рада. А міська рада Маріуполя сьогодні знаходиться у місті Запоріжжя. Тобто ми маємо створити цю комісію за межами захопленого Маріуполя», - сказав мер.

Він також пояснив, як переконатися у тому, що конкретний будинок у Маріуполі зруйновано.

«Як з'ясувати, що якоїсь будівлі не існує, не знаходячись у Маріуполі? Ми розуміємо, що сьогодні є багато свідчень, є супутникові знімки, і ми можемо побачити, що, наприклад, цієї будівлі більше нема і дев’ять поверхів більше не існує, і чотири під’їзди більше не існує. І якщо ми приїдемо і зафіксуємо це на місці, або за межами, це буде те саме. І тому ми запропонували, щоб Кабмін створив певні умови, і щоб ми це робили. І це є в законі, тобто умови будуть створені», - заявив Бойченко.

Читайте також: У Маріуполі росіяни зруйнували іще одну історичну будівлю

Мер також розповів, як визначатиметься сума, яку буде призначено як відшкодування за втрачене житло. «Як буде рахуватися і скільки квадратних метрів буде компенсуватися цим законом? Метр за метр. Скільки буде коштувати один квадратний метр житла? Є затверджена цифра – вартість одного квадратного метра в регіоні з урахуванням коефіцієнта міста. Це майже 40 тис. грн за квадратний метр. І якщо помножити, то в середньому це десь 50 тис. доларів будемо мати вартість однієї квартири, тобто одне відшкодування за одну квартиру», - пояснив міський голова.

Таким чином, уточнив Бойченко, для виплат компенсацій маріупольцям за зруйноване загарбниками житло знадобиться 3,5 млрд доларів.

Читайте також: У Маріуполі загарбники зруйнували 400 багатоповерхівок, щоб приховати воєнні злочини - мер

«Скільки грошей сьогодні треба витратити для маріупольців, щоб забезпечити людей цією компенсацією? Це 3,5 млрд доларів, це величезні гроші. Тому ми маємо працювати над тим, щоб росія, як країна-агресор сплатила за ті воєнні злочини, які вона вчинила в українському Маріуполі. Цей закон готує підґрунтя до репарації і компенсації з боку російської федерації», - наголосив Бойченко.

Як відомо, агресія росії спричинила у Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Місто майже на 90% зруйноване внаслідок ворожих обстрілів.

23 лютого 2023 року Верховна Рада ухвалила законопроєкт, який запроваджує механізм компенсації за зруйноване та пошкоджене житло внаслідок російської агресії. Власники знищеного житла зможуть одержати житловий сертифікат – документ, що підтверджує гарантії держави профінансувати придбання квартири або іншого житлового приміщення в обсязі визначеної грошової суми.

Читайте також: У Маріуполі загарбники призупинили будівництво, бо знають, що буде контрнаступ ЗСУ - Бойченко

Голова Комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк заявила, що сума компенсації за зруйноване житло буде розрахована для кожного регіону окремо і максимально наближена до ринкової ціни за квадратний метр. Вона також повідомляла, що в ухваленому 23 лютого законопроєкті №7198 до другого читання було прибрано обмеження щодо площі житла, яке підлягає компенсації.

Фото: Маріупольська міськрада

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-