У Маріуполі росіяни зруйнували іще одну історичну будівлю

У Маріуполі росіяни зруйнували іще одну історичну будівлю

Відео
Укрінформ
У тимчасово захопленому російськими військовими Маріуполі загарбники зруйнували ще одну пам’ятку історії міста - нижче механіко-технічне училище. Будівництво навчального закладу почалося у 1899 році, перший набір студентів був у 1901 році.

Як передає Укрінформ, про це у Телеграмі повідомив радник Маріупольського міського голови Петро Андрющенко та опублікував відповідне відео з міста.

«Ще одна пам’ятка історії Маріуполя втрачена. Організоване у 1901 році за рішенням Маріупольської міської думи як нижче механіко-технічне училище. В сучасному українському Маріуполі - окремий фаховий коледж Приазовського державного технічного університету», - написав Андрющенко.

Читайте також: У Маріуполі зник мобільний зв’язок

Він підкреслив, що загарбники знищили цю історичну будівлю «без шансів на виживання».

«Так будинок за будинком, вулиця за вулицею зникає реальна історія Маріуполя. За Маріуполем, який зник на період окупації», - додав радник мера.

Згідно з історією міста, питання про відкриття нижчого механіко-технічного училища було порушено на засіданні Маріупольської міської думи в лютому 1897 році. У практичну площину рішення перейшло 11 вересня 1899 року - почалося будівництво закладу. Відкриття ж училища, перший набір студентів якого становив 76 осіб, відбулося два роки по тому, в 1901 році.

Читайте також: У Маріуполі через відсутність якісної медичної допомоги зростає рівень смертності

Архітектура вишу відображає історичний час будівлі – це червоноцегляна Т-подібна будівля з розгорнутими в сторону двору крилами, середнє з яких значно перевищує своїми розмірами симетричні бічні. Будівля зведена в характерному для початку ХХ століття неороманському стилі з трьома домінантними ризалітами по центральному фасаді. Всі елементи зовнішнього декору будівлі виконані методом фігурної цегляної кладки.

До дня урочистого святкування 100-річного ювілею закладу (у 2001 році) в його стінах з’явився власний музей.

Як повідомлялося, у Маріуполі загарбники замість обіцяної реконструкції знесли історичну пам’ятку міста - Будинок з годинником, де знаходилась майстерня монументального мистецтва Віктора Арнаутова. Також ворог зруйнував у Маріуполі історичний особняк купця Трегубова біля драматичного театру, який був однією з прикрас міста.

Читайте також: Маріупольських студентів змусили здавати кров для військових рф

Агресія росії спричинила в Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Місто майже на 90% зруйноване внаслідок ворожих обстрілів, без нормального постачання електрики, води, газу.

Загарбники зносять пошкоджені ними будинки, щоб приховати сліди своїх злочинів.

Вони перетворюють Маріуполь та навколишні селища на військово-логістичний хаб російської армії.

Фото: АА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-