Громада на Одещині стимулює створення робочих місць для переселенців - U-LEAD

Громада на Одещині стимулює створення робочих місць для переселенців - U-LEAD

Укрінформ
Тарутинська селищна рада Одеської області за підтримки «U-LEAD з Європою» розробила програму з інтеграції внутрішньо переміщених осіб, яка включає комплекс заходів з працевлаштування та перекваліфікацію кадрів.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті Програми “U-LEAD.

Зазначають, що з початку повномасштабного вторгнення у Тарутинській громаді офіційно отримали статус ВПО понад 2400 людей, з них 446 вже повернулися додому. Станом на 1 січня 2023 року тут проживають 1960 переселенців.

«Реалізація комплексної програми з підтримки та інтеграції ВПО впродовж 2023-2024 років допомагатиме переселенцям з працевлаштуванням та отриманням нових професійних навичок. Для дітей з-поміж переселенців передбачили придбання необхідних для навчання гаджетів, підручників та канцелярських товарів, забезпечать оздоровлення та відпочинок. Не забули також про соціальні та медичні послуги», - йдеться у повідомленні.

Керівниця відділу соціального захисту Тарутинської селищної ради Ганна Стоянова зазначила, що у 2023 році на програму з місцевого бюджету виділили один мільйон гривень. З них 150 тисяч гривень заплановано на стимулювання роботодавців, які створять робочі місця для ВПО.

«Також в нас є домовленості з навчальними закладами щодо проведення професійної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації 10 зареєстрованих безробітних-переселенців» – додала вона.

У громаді вже знайшли роботу 11 спеціалістів з-поміж ВПО. Двоє з них працюють у місцевій амбулаторії, у школу працевлаштували вчительку, решта безробітних знайшли роботу в приватному секторі. Минулого року громада організовували ярмарок вакансій, щоб роботодавці та безробітні мали можливість поспілкуватися, заявити про себе.

Читайте також: U-LEAD допоміг громаді Одещини розробити програму інтеграції переселенців

“У нас зараз працює лікар-отоларинголог з Херсонщини. Якщо він погодиться на довгострокову співпрацю, то з місцевої програми "Здоров'я" зможемо виділити йому 100 тисяч гривень "підйомних" за умови контрактування на п'ять років. Також програмою інтеграції передбачено придбання або ремонт будинків та квартир для 4 лікарів-спеціалістів“, – зазначила Стоянова.

В рамках реалізації програми переселенці, що збираються залишитися в громаді, можуть отримати допомогу з місцевого бюджету на ремонт житла, яке вони купують або орендують.

Ще одним напрямом програми є забезпечення постійним доглядом в стаціонарі 10 підопічних із соцзакладів, які розташовані у зоні бойових дій.

“За підтримки U-LEAD Тарутинська громада, як прикордонна, отримала у 2022 році гуманітарну допомогу для забезпечення транзиту і перебування переселенців на своїй території. Але питання інтеграції прибулих людей в соціальне середовище є не менш важливим. Усвідомлюючи це, громада взяла участь у конкурсному відборі з підтримки розробки програми інтеграції ВПО і тепер має практичний документ“, – зазначила керівниця регіонального офісу «U-LEAD з Європою» в Одеській області Юлія Молодожен.

Читайте також: Громади можуть створювати місцеві та добровільні підрозділи пожежної охорони - U-LEAD

Як повідомлялося, U-LEAD продовжує діяльність із консультаційної підтримки громад через різноманітні канали комунікації й під час війни. Також Програма посилила свою активність у частині налагодження міжнародних партнерств між українськими громадами та муніципалітетами країн ЄС у межах ініціативи «Мости довіри», що полегшує пряме надання гуманітарної допомоги та розширює перспективу подальших взаємовигідних проєктів. Окрім того, впродовж квітня-червня 2022 року надано 333-м громадам пакети екстреної допомоги, наповнення яких залежало від потреб на місцях. Тобто громади, що зазнали руйнувань, отримували інструменти для розчищення території і відновлювальних робіт, а також освітлювальні прилади. Громади, що прийняли велику кількість переселенців, отримали намети, ліжка, спальні мішки та інші засоби для внутрішньо переміщених осіб.

Читайте також: Новопокровська громада Дніпропетровщини запрошує інвесторів для реалізації бізнес-ідей – U-LEAD

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян та розширює можливості громад.

Фото: u-lead.org.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-