U-LEAD допоміг громаді Одещини розробити програму інтеграції переселенців

U-LEAD допоміг громаді Одещини розробити програму інтеграції переселенців

Укрінформ
Таїровська селищна рада Одеської області за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» розробила та ухвалила «Програму підтримки та інтеграції внутрішньо переміщених осіб на 2023 рік».

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті U-LEAD.

Зазначають, що документ створює умови для фінансування заходів, спрямованих на допомогу переселенцям.

Станом на 1 січня 2023 року в Таїровській громаді офіційно зареєстровано понад 6300 переселенців. Це майже 30% від загальної кількості мешканців громади. Місцеві жителі налагодили дієву систему допомоги внутрішньо переміщеним особам, для комунікацій створили групу у Вайбер-месенджері.

“З початком повномасштабного вторгнення до нас їхали по 100-150 людей на день. Спеціалісти ЦНАПу працювали майже 24/7, брали документи додому, щоб вносити дані вночі. Переважна більшість переселенців зупинялися у родичів. Але вистачало і тих, кому було потрібно житло, і ми шукали їм оселі або кімнати”, — розповіла керівниця відділу економічного розвитку, інвестицій та комунальної власності Таїровської селищної ради Ірина Білоус.

Читайте також: U-LEAD: у громаді на Прикарпатті за підтримки міжнародних партнерів працює мобільна медична бригада

У громаді облаштували пункти тимчасового перебування на 300 місць, багатодітній родині з Херсонщини передали квартиру. Але вільного житла для тимчасового чи постійного проживання ВПО недостатньо.

Окрім житла, переселенців необхідно забезпечити належними соціальними послугами. Адже приїхали переважно діти, вагітні та годуючі жінки, люди похилого віку, інваліди та люди з хронічними захворюваннями, ті, хто постраждав від насилля та зазнав травм під час війни. Кількість дітей у громаді збільшилася майже на третину — необхідні місця у дитячих садках та школах. Збільшилася потреба у безкоштовних ліках, соціальних та медичних послугах.

Щоб вивести роботу з переселенцями на якісно новий рівень, Таїровська громада взяла участь в ініціативі «План інтеграції ВПО» від U-LEAD. За підтримки експертів розробили комплексний план роботи, що включає надання соціальної підтримки та створення умов для їх комфортного перебування.

“Працюючи з експертами, ми підійшли до роботи з ВПО більш системно. Змогли сформулювати для себе алгоритм дій, розробили та ухвалили «Програму підтримки та інтеграції внутрішньо переміщених осіб у зв’язку із введенням воєнного стану на 2023 рік», яка дає можливість вирішити питання фінансування заходів, спрямованих на будівництво об’єктів соціального значення”, — зазначила Білоус.

Читайте також: Громади можуть створювати місцеві та добровільні підрозділи пожежної охорони - U-LEAD

Для реалізації Програми передбачено виділення з місцевого бюджету понад 2 млн грн, а також залучення фінансування із зовнішніх джерел для завершення будівництва дитсадка, будівництва шкільної їдальні з укриттям, придбання медичних модулів для розміщення в них мамографу та рентген-апарату з метою розширення переліку медичних послуг.

«Для органів місцевого самоврядування важливо розуміти потреби переселенців та їх плани, знати власні ресурси для організації перебування ВПО та сприяти їх інтеграції в громаду. В ході інформаційних сесій та консультацій у рамках ініціативи «План інтеграції ВПО» ми шукали точки дотику та можливі варіанти для вирішення завдань, що поставали перед громадою. Належна увага до потреб переселенців уже має свої результати. За результатами опитування ВПО, майже дві третини планують залишитись у Таїровській громаді на постійне проживання”, — розповів експерт з регіонального розвитку U-LEAD Віктор Бондарук.

U-LEAD також нагадує, що оголосили новий набір на навчальну програму «Кроки для спеціалістів. Організація роботи з ВПО – 2023». Це шість тижнів онлайн-семінарів, тренінгів та практикумів, що створені спеціально для уповноважених осіб органів місцевого самоврядування по роботі з внутрішньо переміщеними особами. Учасниками програми можуть стати по одному представнику від громади. Це має бути посадова особа місцевого самоврядування – заступник голови громади/керівник відповідного виконавчого органу/спеціаліст, відповідальний за організацію роботи з ВПО.

Як повідомлялося, U-LEAD продовжує діяльність із консультаційної підтримки громад через різноманітні канали комунікації й під час війни. Також Програма посилила свою активність у частині налагодження міжнародних партнерств між українськими громадами та муніципалітетами країн ЄС у межах ініціативи «Мости довіри», що полегшує пряме надання гуманітарної допомоги та розширює перспективу подальших взаємовигідних проєктів. Окрім того, впродовж квітня-червня 2022 року надано 333-м громадам пакети екстреної допомоги, наповнення яких залежало від потреб на місцях. Тобто громади, що зазнали руйнувань, отримували інструменти для розчищення території і відновлювальних робіт, а також освітлювальні прилади. Громади, що прийняли велику кількість переселенців, отримали намети, ліжка, спальні мішки та інші засоби для внутрішньо переміщених осіб.

Читайте також: Коростень отримує гуманітарну допомогу від литовського міста-побратима - U-LEAD

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян та розширює можливості громад.

Фото: u-lead.org.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-