U-LEAD: у громаді на Прикарпатті за підтримки міжнародних партнерів працює мобільна медична бригада

U-LEAD: у громаді на Прикарпатті за підтримки міжнародних партнерів працює мобільна медична бригада

Укрінформ
У Кутській громаді Івано-Франківської області працює мобільна медична бригада, проєкт реалізується у співпраці з грецькою місією міжнародної гуманітарної організації «Лікарі світу» - «Médecins du Monde – Greece».

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті Програми "U-LEAD з Європою".

"Кутська територіальна громада, що на Івано-Франківщині, завдяки виграному гранту отримала сучасний автомобіль швидкої медичної допомоги. Спецавтомобіль для Кутської міської лікарні передало грецьке представництво асоціації «Médecins du Monde – Greece», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що грантову заявку громаді допомогли підготувати експерти Програми «U-LEAD з Європою». Завдяки підписаному меморандуму про співпрацю між Кутською селищною радою та «Médecins du Monde – Greece» громада отримала медичний автомобіль з усією необхідною апаратурою. Зокрема, в автомобілі є портативний УЗД-апарат, дефібрилятор, електрокардіограф, інше обладнання та медикаменти.

Ідея створення мобільної медичної бригади, в яку входять лікарі та медичні працівники КНП «Кутська міська лікарня», виникла під час консультації, організованої у регіональному офісі «U-LEAD з Європою» в Івано-Франківській області. Представники громади наголошували, що для них медицина є одним із пріоритетних напрямків розвитку.

За словами зовнішнього експерта U-LEAD Ігоря Мельничука, під час обговорень їм вдалося визначитися з ідеєю, яка полягала у профілактичній роботі з пацієнтами.

«Ми розглядали варіант з мобільними виїздами в населені пункти громади, щоб лікарі могли оглядати жителів ще до їхнього безпосереднього звернення в медичні заклади. Такий підхід дозволяє зменшити навантаження на медичну систему, а жителі отримають прямі дивіденди з можливістю отримання певних медичних послуг на місцях. Ми взялися за вивчення цієї теми, зібрали низку необхідної статистичної інформації та підготували проєкт разом з працівниками Кутської територіальної громади», – зазначив Мельничук.

Якісно підготовлена проєктна заявка допомогла Кутській селищній раді налагодити співпрацю з організацією «Médecins du Monde – Greece», яка згодом обрала цю громаду для участі в пілотному проєкті з функціонування мобільної медичної бригади.

За умовами проєкту мобільна бригада обслуговує не тільки Кутську, а й навколишні територіальні громади, які надали на це згоду. Автомобіль використовується для проведення виїзних прийомів жителів громади та внутрішньо переміщених осіб, зокрема у гірських населених пунктах, які віддалені від лікарні.

Для ефективної роботи бригади розробляється детальний маршрут, який дає змогу охопити максимальну кількість жителів громади. Мобільна медична бригада робить щотижня по 2-3 виїзди у фельдшерсько-акушерські пункти в селах.

За один виїзд лікарі обслуговують в середньому 50-60 пацієнтів різного віку. Щоразу у складі бригади є лікар ультразвукової діагностики, ЛОР, терапевт, хірург чи невропатолог, а також медпрацівники інших профілів.

Читайте також: Громада на Волині розробила програму продовольчої безпеки за підтримки U-LEAD

«У нас виникла ідея створення мобільної бригади лікарів, які виїжджатимуть в населені пункти громади. Була така потреба, тому ми працювали над її вирішенням. Для нас дуже важливою є підтримка експертів «U-LEAD з Європою», які допомагали нам, ділилися досвідом та надавали консультаційний супровід проєкту», – підкреслив голова Кутської селищної ради Дмитро Павлюк.

Як повідомлялося, U-LEAD продовжує діяльність із консультаційної підтримки громад через різноманітні канали комунікації й під час війни. Також Програма посилила свою активність у частині налагодження міжнародних партнерств між українськими громадами та муніципалітетами країн ЄС у межах ініціативи «Мости довіри», що полегшує пряме надання гуманітарної допомоги та розширює перспективу подальших взаємовигідних проєктів. Окрім того, впродовж квітня-червня 2022 року надано 333-ом громадам пакети екстреної допомоги, наповнення яких залежало від потреб на місцях. Таким чином громади, що зазнали руйнувань, отримували інструменти для розчищення території і відновлювальних робіт, а також освітлювальні прилади. Громади, що прийняли велику кількість переселенців, отримали намети, ліжка, спальні мішки та інші засоби для внутрішньо переміщених осіб.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян та розширює можливості громад.

Фото: u-lead.org.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-