Громада на Волині розробила програму продовольчої безпеки за підтримки U-LEAD

Громада на Волині розробила програму продовольчої безпеки за підтримки U-LEAD

Укрінформ
Устилузька громада Волинської області за підтримки експертів Програми «U-LEAD з Європою» розробила програму продовольчої безпеки.

Про це Укрінформу повідомили в U-LEAD.

Зазначається, що у серпні 2022 року Програма запустила нову навчальну ініціативу з продовольчої безпеки. Учасниками пілотної навчальної програми стали чотири територіальні громади з України, серед яких Устилузька громада Волинської області. За підтримки експертів U-LEAD громада вже розробила проєкт програми продовольчої безпеки та працює над її втіленням.

Як повідомив керівник регіонального офісу U-LEAD у Волинській області Анатолій Пархом’юк основне завдання ініціативи – допомогти громадам розробити дієві механізми реагування на виклики у продовольчій сфері.

«Устилузька громада знаходиться далеко від зони бойових дій, тому вона не відчуває проблем із відсутністю продуктів харчування. Щоправда, в громаді зіштовхнулися з певними проблемами, коли через їхню територію проходила велика кількість внутрішньо переміщених осіб, які мігрували до кордону. Щоденно громаду відвідували тисячі людей, які потребували харчування, питної води та іншої продукції.. Саме це стало для них одним із визначальних факторів для проведення аналізу стану продовольчої безпеки в територіальній громаді», – зазначив Пархом’юк.

Читайте також: Громада Сумщини співпрацюватиме з італійським муніципалітетом – U-LEAD

Представники Устилузької громади під час навчання розглянули разом з експертами основні компоненти продовольчої безпеки крізь призму ситуації у самій територіальній громаді.

«Були розроблені конкретні завдання та кроки для досягнення кінцевої мети. Все це увійшло в програму продовольчої безпеки, основне завдання якої забезпечення потреби громади в продуктах харчуваннях та воді», – розповів Пархом’юк.

Як показали результати аналізу, в Устилузькій громаді рівень забезпечення у контексті продовольчої безпеки складає 90-100%. Устилузька територіальна громада з моменту повномасштабного вторгнення відправила понад 8 тонн продуктів харчування, ліків та предметів першої необхідності територіальним громадам, де проводилися бойові дії. Також понад 19 тонн продовольства, медикаментів, одягу, засобів гігієни передали на передову українським захисникам.

У громаді забезпечують гарячим харчуванням особовий склад територіальної оборони. Працюють в громаді й над підтримкою бізнесу та розвитком сільськогосподарського сектору. Для цього в оренду передали 40 земельних ділянок загальною площею 501,60 га. та уклали 19 договорів оренди.

Читайте також: На Львівщині розробляють проєкт удосконалення системи поводження з побутовими відходами – U-LEAD

«Експерти «U-LEAD з Європою» допомогли нам правильно організувати роботу для створення стабільної продовольчої безпеки в громаді. Ми провели колосальну роботу, здійснили аналіз стану продовольчої безпеки та визначили стратегічні напрямки розвитку. Як результат ми отримали програму продовольчої безпеки, яка пройшла усі обговорення та була затверджена на засіданні виконавчого комітету. Ми вже розпочали роботу над її реалізацією, щоб внести свою частку у загальну продовольчу безпеку країни», – розповіла секретар Устилузької міської ради Людмила Касіян.

У програмі продовольчої безпеки громада задекларувала низку напрямків, серед яких надання допомоги по облаштуванню пасовищ, придбання насіння, добрив чи палива для домогосподарств, співфінансування створення переробних потужностей, які стосуватимуться заморозки ягід, переробки молока тощо.

«Устилузька громада має багато сільських територій, на яких може розвиватися аграрний сектор, а програма продовольчої безпеки дозволяє стратегічно вирішувати певні питання та планувати подальшу діяльність», – додав Пархом’юк.

Програма «U-LEAD з Європою» продовжуватиме підтримку пілотних громад, зокрема вони зможуть отримати кошти на реалізацію своїх проєктів, які будуть покликані підвищити продовольчу безпеку.

Читайте також: У громаді на Кіровоградщині облаштували понад 100 приватних будинків для переселенців

Як повідомлялося, U-LEAD продовжує свою діяльність із консультаційної підтримки громад через різноманітні канали комунікації і під час війни. Програма також посилила свою активність у частині налагодження міжнародних партнерств між українськими громадами та муніципалітетами країн ЄС в рамках ініціативи "Мости довіри", що полегшує пряме надання гуманітарної допомоги та розширює перспективу подальших взаємовигідних проєктів. Окрім того, упродовж квітня-червня 2022 року програма надала 333-ом громадам пакети екстреної допомоги, наповнення яких залежало від потреб на місцях. Таким чином, громади, що зазнали руйнувань, отримували інструменти для розчищення території і відновлювальних робіт, а також освітлювальні прилади. Громади, що прийняли велику кількість переселенців, отримали намети, ліжка, спальні мішки та інші засоби для внутрішньо переміщених осіб.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку "U-LEAD з Європою" спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян та розширює можливості громад.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-