Україна з Польщею розробила проєкт із моніторингу зруйнованих пам'яток у двох областях

Україна з Польщею розробила проєкт із моніторингу зруйнованих пам'яток у двох областях

Укрінформ
Під час війни в Україні активізувалася міжнародна співпраця у сфері пам'яткоохоронної діяльності, а також її реформа всередині країни.

Про це сказала заступниця міністра культури та інформаційної політики Катерина Чуєва на брифінгу в Медіацентрі Україна - Укрінформ.

"Один із проєктів, який найближчим часом впровадять, розроблений спільно з польськими Міністерством культури та Національним інститутом спадщини. Він стосується моніторингу пошкоджених і зруйнованих пам'яток у Київській та Чернігівській областях, із залученням місцевих фахівців, зокрема археологів", - сказала вона.

За словами Чуєвої, такі проєкти є важливими для України, оскільки європейські країни можуть поділитися досвідом впровадження методів моніторингу, застосованого в гарячих точках, зокрема на Близькому Сході.

Читайте також: МКІП закликає посилити відповідальність за знищення культурної спадщини

Водночас заступниця міністра зауважила, що війна виявила прогалини у пам'яткоохоронній системі.

"Протягом останніх 30 років ми спостерігали деструкцію системи охоронної спадщини. Стан історичних міст із забудовою, пограбовані археологічні пам’ятки на всіх територіях, включно з Кримом, яскраво ілюструють те, що відбувалося з цією сферою. Наразі ми прагнемо змінити нормативну базу та щоденні практики", - зазначила вона.

Читайте також: Керівників двох окупаційних установ підозрюють у незаконних археологічних розкопках у Криму

Чуєва анонсувала, що незабаром у МКІП буде призначено нового голову департаменту культурної спадщини. Управління дозвільно-погоджувальної документації при МКІП очолить Наталія Войцещук - екскерівник заповідника “Древній Звенигород”.

"Вона буде перебудовувати процеси, що пов’язані з рутинними та мало видимими процедурами, але конче необхідними для функціонування системи охорони спадщини: погодженням проєктів, дозволами на земляні, підривні, реставраційні, археологічні роботи", - сказала Чуєва.

МКІП розраховує отримати від нової команди якісну й швидку нову роботу, зазначила вона, додавши, що під час реформи буде застосовуватися європейський досвід у пам'яткоохоронній сфері.

Читайте також: Під Ізюмом росіяни зруйнували кам'яних половецьких баб IX-XIII століть

Як повідомлялося, на сьогодні в Україні зафіксовано понад 500 епізодів воєнних злочинів рф проти культурної спадщини.

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко заявляв, що Україна наразі не володіє точною інформацією про кількість викрадених російськими військовими культурних цінностей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-