Керівників двох окупаційних установ підозрюють у незаконних археологічних розкопках у Криму

Керівників двох окупаційних установ підозрюють у незаконних археологічних розкопках у Криму

Укрінформ
У незаконних археологічних розкопках на території печерного міста у тимчасово окупованому росіянами Криму підозрюються керівники двох наукових установ окупантів.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє прокуратура Автономної Республіки Крим та Севастополя.

Прокуратура автономії підозрює двох керівників наукових установ у проведенні низки незаконних археологічних розкопок на території окупованого півострова та пошкодженні об’єктів культурної спадщини України. Дії підозрюваних кваліфіковані за ч. 4 ст. 298 Кримінального кодексу України.

Читайте також: Вже знищили кілька склепів: окупанти забудовують Заміський некрополь Херсонеса

Підозрювані тривалий час працюють у сфері дослідження археології та обіймають керівні посади у створених росіянами Інституті археології Криму та Науково-дослідницькому центрі історії та археології Криму.

Після окупації півострова росією, протягом 2015 - 2022 років, вказані особи керували проведенням незаконних археологічних розкопок на території печерного міста Ескі-Кермен - об'єкту культурної спадщини національного значення. Жодних дозвільних документів на проведення археологічних розвідок і розкопок від компетентних органів України підозрювані не отримували.

Читайте також: Незаконні розкопки у Криму: уряд схвалив пропозиції щодо персональних санкцій

Протягом восьми років окупації Криму російська федерація та її окупаційна адміністрація сприяє проведенню незаконних археологічних розкопок й розвідок на території півострова. Такі розкопки спричиняють руйнування об’єктів культурної спадщини України. Також загарбники проводять незаконні реставрації таких об’єктів задля викривлення історії Криму та демонстрації її “російської” складової.

Як повідомляв Укрінформ, у Криму загарбники мають намір прокласти залізницю через доісторичні поселення таврів і стародавні могильники.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-