Загарбники нищать спадщину Криму: залізницю прокладуть через доісторичні поселення таврів

Загарбники нищать спадщину Криму: залізницю прокладуть через доісторичні поселення таврів

Укрінформ
У Криму загарбники хочуть прокласти залізницю через доісторичні поселення таврів і древні могильники.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомляє Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим.

«Окупанти продовжують нищити культурну й історичну спадщину Криму: у рф заявили, що залізнична дорога біля Інкерманського монастиря руйнує пам’ятку, тож залізницю прокладуть через доісторичні поселення таврів і древні могильники», - йдеться у повідомленні.

Подібне руйнування кримської культурної спадщини, ініційоване особисто президентом рф, назвали «рятувальними археологічними роботами», в ході яких планують знищити Могильник №9 (II–I тис. до н.е.), Поселення таврів №5 (VII-V ст. до н.е., I-XV ст. н.е.), поселення Кар’єрна 1 (приблизно VIII-VI ст. до н.е.) та поселення Ак-Керман (приблизно 15-18 ст. н. е.). Древні поселення розкопають, все знайдене внесуть у звіт і передадуть у російські музеї, йдеться у повідомленні.

Читайте також: Загарбники планують збудувати парк на території старовинного цвинтаря в Бахчисараї

Питання збереження археологічної спадщини та культурних цінностей в окупованому Криму є нагальним, адже загарбники вивозять археологічні цінності та мистецькі об'єкти, привласнюють і розпоряджаються ними на власний розсуд, завдають суттєвої шкоди пам’яткам і знищують культурну спадщину, зокрема корінного кримськотатарського народу, підкреслили у Представництві.

Питання захисту культурної спадщини зараз є окремим важливим треком у рамках діяльності Кримської платформи, елементом деокупації та повернення українського Криму, тому буде обов'язково пропрацьовуватися під час Другого саміту цього року.

Читайте також: Нацкомісія ЮНЕСКО засуджує будівельні роботи окупантів у Ханському палаці

Представництво систематично долучається до моніторингу ситуації з питань охорони культурної спадщини в окупованому Криму та до запровадження санкцій щодо осіб, які підозрюються у спричиненні збитків таким об'єктам. Усі факти правопорушень фіксуються та передаються до профільних державних і правоохоронних органів, тож винні у розграбуванні та нищенні української культурної спадщини будуть покарані, йдеться у повідомленні.

Підкреслюється, що привласнення та руйнування кримської культурної спадщини є порушенням норм міжнародного гуманітарного права, однак країна-агресор використовує ці механізми для реалізації своєї комплексної довгострокової стратегії щодо зміцнення домінування рф над минулим, сьогоденням і майбутнім українського Криму.

Читайте також: Вже знищили кілька склепів: окупанти забудовують Заміський некрополь Херсонеса

«Звертаємо увагу міжнародної спільноти на цю важливу тему та закликаємо посилювати тиск на росію задля відновлення територіальної цілісності, а також історико-культурної спадщини України та Європи», - йдеться у повідомленні.

Як повідомляв Укрінформ, Кабінет Міністрів схвалив пропозиції щодо застосування персональних санкцій до осіб, причетних до незаконних археологічних розкопок, досліджень об'єктів культурної спадщини, самовільного розкопування військових поховань на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та м. Севастополя.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-