Незаконні розкопки у Криму: уряд схвалив пропозиції щодо персональних санкцій

Незаконні розкопки у Криму: уряд схвалив пропозиції щодо персональних санкцій

Укрінформ
Кабінет Міністрів схвалив пропозиції щодо застосування персональних санкцій до осіб, причетних до незаконних археологічних розкопок, досліджень об'єктів культурної спадщини, самовільного розкопування військових поховань на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та м. Севастополя.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики, передає Укрінформ.

Зазначається, що пропозиції до санкційного списку підготували МКІП разом із Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

“Україна чітко і своєчасно реагує на факти порушення міжнародного гуманітарного права на тимчасово окупованих територіях. Всі, хто причетний до незаконних варварських дій на території України, має бути покараним. Проведення рф археологічних розкопок на території тимчасово окупованого Кримського півострова повністю суперечить міжнародному праву в галузі культурної спадщини. Все, що творять росіяни в Криму, на території України, у всьому світі — це тільки агресія, провокації, маніпуляції, терор та абсолютне зло”, — заявив міністр культури та інформполітики Олександр Ткаченко.

Читайте також: Корпус Ханського палацу в окупованому Бахчисараї дав тріщину після «реставрації»

Зазначається, що список зазначених осіб має розглянути Рада національної безпеки та оборони та Президент України. Їхнє погодження дасть змогу звернутися з таким самим списком до міжнародної спільноти і запровадити дзеркальні санкції.

У МКІП зауважили, що запровадження персональних спеціальних економічних санкцій до осіб, причетних до незаконних розкопок та досліджень у Криму, унеможливить в'їзд фізичних осіб зі санкційного списку на територію України. Також вони не зможуть розпоряджатися своїм майном в Україні.

Крім того, таке рішення стане передумовою для згортання наукових досліджень у галузі археології Північного Причорномор'я, а також створить перешкоди для незаконних археологічних розкопок і наукових досліджень в тимчасово окупованому Криму.

Читайте також: Тріщина Ханського палацу - Денісова звернулась до ЮНЕСКО

Водночас запровадження санкцій унеможливить представлення результатів наукових досліджень, зокрема перед міжнародною науковою спільнотою, а також використання інституцій ЮНЕСКО для опосередкованої легітимації спроби анексії Автономної Республіки Крим.

Як зазначили у Мінреінтеграції, санкції пропонують застосувати до російських науковців, які взяли участь унезаконних археологічних розкопках на тимчасово окупованій території АР Крим та м. Севастополя у період з вересня 2019 року до жовтня 2020 року.

Зокрема, Мінреінтеграції уточнює, що під егідою Інституту археології російської академії наук відбулася низка незаконних археологічних розкопок. Крім того, до досліджень генуезьких фортифікаційних укріплень у Криму та незаконних перепоховань солдат, загиблих під час Кримської війни 1853-1856 років залучались деякі іноземні дослідники.

Відповідні пропозиції про застосування санкцій будуть передані на розгляд РНБО. Таке рішення спрямоване на захист національних інтересів, національної безпеки, суверенітету йтериторіальної цілісності України.

Як повідомляв Укрінформ, в окупованому Севастополі на місці поховання християнських мучеників ведеться будівництво. А під час будівництва траси "Таврида" в окупованому Криму знищено сотні тисяч артефактів, які не підлягають відновленню.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-