рф намагається витіснити будь-які сліди української ідентичності на загарбаних територіях

рф намагається витіснити будь-які сліди української ідентичності на загарбаних територіях

Укрінформ
російська федерація використовує дітей для просування ворожих щодо України наративів на загарбаних нею територіях.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомляє Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим.

«В окупованому Криму батьки школярів у загальних батьківських чатах отримують повідомлення з проханням надати так звану гуманітарну допомогу у вигляді російськомовних підручників і книг для навчальних, а також дошкільних закладів на тимчасово непідконтрольних окремих районах Запорізької та Херсонської областей. Крім цього, батьків закликають ділитися спортивним інвентарем, розмальовками та іграми для дітей на новоокупованих територіях півдня України», - йдеться у повідомленні.

Читайте також: «Юнармія» та мотоклуб «Нічні вовки»: НАЗК пропонує ввести санкції ще проти 111 осіб

Окупаційні адміністрації Криму проводять також «благодійну» акцію «Із Криму з любов’ю: даруємо книги Херсонській області!»: збирають книги класичної російської літератури, історичні та науково-популярні видання, книги для дітей і підлітків. Усе це нібито для поповнення фондів бібліотек Херсонщини «якісною та затребуваною літературою».

Вказані дії окупантів є черговою спробою витіснити та знищити будь-які сліди української історії, мови, культури та національної ідентичності, елементом інформаційної війни та поширенням впливу російської пропаганди на українських дітей, які до повномасштабного вторгнення навчалися та зростали у вільній, демократичній та прогресивній країні, зазначають у представництві.

Читайте також: У Маріуполі загарбники створюють «юнармію»

Тут наголосили: «На гіркому досвіді окупованого Криму ми вже бачили, як рф використовує дітей для просування ворожих щодо України наративів, чинить мілітарний вплив на школярів».

Зазначається, що усі 8 років окупації росія перекроювала систему освіти в Криму під власну пропаганду: вилучення українських підручників та заміна на російські, скасування уроків української та кримськотатарської мов у школах, відправка українських педагогів на так звану перекваліфікацію за стандартами рф – замість отримання належної освіти дітей закликали до «юнармії», а після школи йти на строкову службу до армії рф із наступним підписанням контракту.

З початку повномасштабного вторгнення в Україну окупанти знищили ракетами не одну школу та дитсадок, а у тимчасово непідконтрольних районах Херсонської та Запорізької областей використовують напрацьовані за роки окупації Криму методики, зокрема й щодо освіти.

Тільки повна деокупація всіх без винятку українських територій зупинить насильницьку пропаганду рф та забезпечить доступ дітей і молоді до професійної освіти, підкреслюють у представництві.

Читайте також: рф робить довгострокові зусилля по відновленню сил для затяжної війни в Україні - ISW

Як повідомляв Укрінформ, 3 серпня перший заступник голови Херсонської обласної ради Юрій Соболевський поінформував, що у Каланчацькій громаді на Херсонщині російські загарбники викрали директора Гаврилівської школи Тетяну Ткаченко. На директорів шкіл по всій області чинять колосальний тиск, тому що переважна більшість педагогів відмовляється працювати з загарбниками та перебудовувати роботу навчальних закладів під російську програму.

На захопленій території Херсонської області страждають від терору педагоги, яких ворог примушує до співпраці, – їм погрожують, до них загарбники приїжджають додому, викрадають, б'ють. Більшість освітян змушені виїжджати, побоюючись за своє життя.

Читайте також: У росії розширюють «юнармію» і вербують курсантів на війну

Українці збирають підписи під електронною петицією щодо звільнення цивільних заручників.

На Херсонщині загарбники зможуть запустити не більше 20% шкіл, наразі ворог погрожує керівникам шкіл, розповсюджує чутки про те, що дітей, які не підуть у школи з російською програмою, відбиратимуть у батьків і відправлятимуть у Крим.

Херсонська колаборантка Тетяна Кузьміч сприяє організації вивезення херсонських дітей до підконтрольного агресорові «Нахімовського військово-морського училища» в Севастополі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-