Україна в ОБСЄ: росія готується до посилення репресій на Херсонщині

Україна в ОБСЄ: росія готується до посилення репресій на Херсонщині

Укрінформ
росія створила в тимчасово захопленому Херсоні адміністрацію на чолі із співробітником фсб та іншими росіянами, що демонструє також відсутність підтримки з боку місцевого населення та підготовку до посилення репресій.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив постійний представник України при міжнародних організаціях Євгеній Цимбалюк під час засідання Постійної ради ОБСЄ у четвер у Відні.

"Цього тижня москва створила у Херсонській області маріонеткову адміністрацію, або, як вони її назвали, так званий "уряд". Цікавим фактом є те, що цю структуру очолив Сергій Єлісєєв – співробітник фсб, а донедавна заступник глави уряду російського ексклаву Калінінград. На підтримку йому поставлено ще двох росіян – Володимира Беспалова, також з Калінінградської області, та Михайла Родікова з Московської області", - заявив він.

Читайте також: ПА ОБСЄ: путін несе основну відповідальність за насильство та руйнування в Україні

Цимбалюк зазначив, що склад цієї "адміністрації" яскраво свідчить про те, "наскільки слабкою є росія в регіоні, не маючи підтримки з боку місцевого населення". "Водночас призначення співробітника фсб на чолі окупаційної адміністрації означає, що росія готується до посилення репресій у регіоні, включно з фільтрацією", - додав він.

Український посол вказав на те, що, як повідомив Моніторинговій місії ООН з прав людини місцевий громадський діяч у Херсоні, "окупанти вважають диверсантами всіх, у кого на смартфоні є додаток "Дія". "Насправді будь-яка підозра може обернутися незаконним затриманням і тортурами. Це – жахлива реальність в умовах окупації", - заявив він.

Читайте також: Україна нагадала ОБСЄ: Запуск ракет з Каспію підриває безпеку усього регіону

За словами дипломата, діючі чи колишні службовці місцевих органів державної влади, правозахисники та громадські активісти, журналісти, релігійні діячі та звільнені військовослужбовці Збройних сил України "стикаються з величезними ризиками бути незаконно затриманими та навіть закатованими до смерті". У ході свого виступу очільник української місії в ОБСЄ також розповів про кілька таких випадків свавільних затримань та подальших тортур українців з боку загарбників на Херсонщині.

Як повідомляв Укрінформ, українська розвідка опублікувала аудіоперехоплення, де військовий російської федерації розповідає, як росіяни у тимчасово захопленому Херсоні їздили військовою технікою по вбитих цивільних.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-