У Дніпрі відкрили виставку археологічних артефактів, знайдених під час будівництва траси

У Дніпрі відкрили виставку археологічних артефактів, знайдених під час будівництва траси

Фото
Укрінформ
У Дніпрі відкрили виставку археологічних пам’яток, знайдених під час будівництва Решетилівської траси.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

В експозиції, яку розгорнули в будівлі Служби автомобільних доріг у Дніпропетровській області 14 лютого, представили 130 артефактів – давні знаряддя праці, зразки кераміки, прикраси тощо. Їх знайшли під час розкопок, які археологи проводили 2021 року на будівництві нової автостради Н-31 з Дніпра на Київ.

У Дніпрі відкрили виставку артефактів / Фото: Ольга Опанасенко. Укрінформ

Як розповів начальник Служби автомобільних доріг у Дніпропетровській області Олександр Коломійцев, 2021 року археологи дослідили шість ділянок траси, у 2020-му – чотири. Загалом вони знайшли понад півтори тисячі артефактів.

Читайте також: Музей історії Хмельницького поповнився новими археологічними артефактами

«Траса Н-31, яка будується, проходить тими самими місцями, де жили люди й проходили дороги минулих часів. Будівництво проходить зараз біля історичних місць – Царичанки, Китайгорода, де було багато історичних поселень. Всі ділянки обстежені, артефакти вилучені», – сказав Коломійцев.

За словами керівника Дніпровської археологічної експедиції Дмитра Тесленка, серед експонатів виставки – кістки давніх тварин, зокрема мамонта, бізона, носорога, які мешкали на теренах області від 10 до 45 тисяч років тому.

«Викопні тварини – цілий шар, причому цікаво, що там були кістки тварин різних періодів – і 45 тисяч років тому, і 10 тисяч. Це підтверджує версію про те, що були природні катаклізми приблизно 10-15 тисяч років тому. Тобто після льодовика утворювалися озера, а під час відступання льодовика й танення льоду вони наповнювалися водою й потім проривали і змивали це все, змішували ці кістки. Тобто ми підтверджуємо точку зору тих геологів, які говорять про існування таких катаклізмів», – зазначив він у коментарі Укрінформу.

Читайте також: У Луцьку археологи знайшли фрагменти посуду скіфських часів

Також, як розповів Тесленко, під час розкопок віднайшли кістки давніх одомашнених тварин, зокрема овець та собаки. Їх досліджуватимуть разом з фахівцями з Німеччини.

«Нами вилучено близько 10 тисяч кісток різних свійських тварин, які входили до складу череди давнього населення. Розпочався наш спільний проєкт з німецькими колегами з вивчення цих кісток. Нас чекає надзвичайно цікавий аналіз цих кісток, зокрема ДНК, які дозволять нам зрозуміти чим харчувалася худоба в той час, чи заготовлювалася кормова база на зиму, і найголовніше – чи існувала селекція тварин. Ми звершили етап польових досліджень 2021 року, але наукові дослідження ще триватимуть кілька років», – сказав він.

Читайте також: У Рівному створили копію ножа княжого воїна XIII століття

Частину експонатів, які знайшли археологи, представили в процесі еволюції – від давніх часів до Доби козацтва і навіть ХІХ-початку ХХ століть. Це зброя для полювання, кінська збруя, посуд, застібки, прикраси, розповіла учасниця археологічної експедиції Ірина Шабельнікова.

«Наприклад, мушля – це прикраса доби пізньої бронзи. Ті люди не носили таких прикрас, як ми з вами, у них не було дорогоцінних металів, тому вони використовували те, що в них було. У мушлі є отвір, швидше за все, її носили як медальйон. Далі – прикраси ХVІІІ століття – каблучки. Вони зігнуті, деформовані. І поряд – прикраса ХІХ століття. Вона зі срібла, з гравіюванням», – зазначила Шабельнікова.

Виставка у Дніпрі триватиме до 20 лютого. Опісля її завершення експонати планують передати до Дніпропетровського національного історичного музею імені Яворницького та столичних музеїв.

Читайте також: На Львівщині археологи знайшли артефакти часів Римської імперії

Як повідомляв Укрінформ, трасу Н-31 Дніпро — Царичанка — Кобеляки — Решетилівка Укравтодор пообіцяв добудувати у 2021 році. Зараз кінцевим терміном уведення дороги в експлуатацію називають 2022 рік. Це дорога першої категорії з чотирма смугами руху. Протяжність у межах Дніпропетровщини — 58,1 км. Планується, що нею проїжджатиме 25 тис. автівок за добу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-