У Рівному створили копію ножа княжого воїна XIII століття

У Рівному створили копію ножа княжого воїна XIII століття

Фото
Укрінформ
Копію ножа часів Давньої Русі, знайденого археологами на Волині, відтворили рівненські умільці-реставратори.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомив дослідник, ініціатор створення парку історичної реконструкції «Городище «Оствиця» Юрій Ойцюсь.

«Фактично, це вже друга версія ножа, знайденого на Дорогобузькому городищі у 80-х роках минулого століття в культурному шарі часів погрому міста монголо-татарами в середині XIII ст. Обойма має три медальйони, на оригіналі один медальйон не зберігся, припускаємо, що це був ще один птах. Відтворили ніж із руків'ям з рогу лося, обойма – зі срібла. Ручка ножа унікальна, на Волині не знаходили подібних виробів. Очевидно, цей ніж входив до спорядження княжого воїна-дружинника. Точну копію нам вдалося створити для огляду туристами, цікавою вона буде і для реконструкторів, музейних виставок», - розповів Ойцюсь.

За його словам, у парку історичної реконструкції «Городище «Оствиця» у Рівному діє майстерня, де за віднайденими археологічними артефактами фахівці виготовляють ідентичні, високомайстерні копії.

Зокрема, відтворено романський меч XIII століття, знайдений під час розкопок у Дорогобузькому городищі. У колекції є і репліка фібули-застібки часів Давньої Русі, перстень того періоду. Оригінали цих речей також знайшли на території згаданого городища.

Окрім цього, у парку історичної реконструкції за архівними матеріалами виготовляють давні побутові, ужиткові речі. Серед них - варязькі стіл і скриня.

Читайте також: У Луцьку археологи знайшли фрагменти посуду скіфських часів

Як повідомляло агентство, у Рівному майже два роки тому ентузіасти просто неба заклали парк історичної реконструкції. Тут частково відтворено давньоруське городище, яке в XI-XII століттях існувало на лівому березі озера Басів Кут. Також майстри виготовили два прадавніх човни, один з яких - дев'ятиметровий «Драккар Гунгнір».

Зараз на березі зводять дерев'яні будиночки, облаштовуватимуть корабельню, алею майстрів, стрільбище, сцену, огорожу у вигляді частоколу та вхідну браму. Це місце вже стало туристичною локацією, де відбувається показ різноманітних сцен реконструкції історичних подій, фестивалі за участю копій прадавніх човнів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-