На півдні України — нашестя жуків-сонечок через кліматичні зміни

На півдні України — нашестя жуків-сонечок через кліматичні зміни

Фото
Укрінформ
Через кліматичні зміни спостерігається нашестя на південні регіони України багатомільйонної зграї яскравих червоних жучків, яких ще називають "сонечками".

Під час масової міграції частина цих жучків не змогла через буревії перелетіти через Тузлівські лимани до суші й оселилася на піщаному пересипу, численних луках і степових ділянках, прокоментував Укрінформу скупчення на узбережжі Чорного моря мільйонів сонечок керівник наукового відділу національного природного парку "Тузлівські лимани" Іван Русєв, який раніше розмістив допис про дивне явище у Фейсбуці.

"Сотні тисяч мігруючих червоних жучків, які мігрують у пошуках попелиць - своєї основної їжі - через сильний північний вітер і грозові дощі не змогли пролетіти через Тузлівські лимани до суші й оселились на піщаному пересипу, на луках, степових ділянках і навіть в очеретах національного парку", - зазначив Русєв.

Читайте також: На Хмельниччині стали частіше зустрічати червонокнижних лісових котів

За словами доктора біологічних наук, цей красивий семикрапковий жучок (лат. Coccinella septempunctata) є найпоширенішим видом сімейства сонечок (лат. Coccinellidae) із загону жорсткокрилих (лат. Coleoptera) і, водночас, споконвічним мешканцем України. Причому люди, які займаються сільським господарством, його не знищують, бо личинки цього жучка і дорослі особини активно поїдають попелиць та інших шкідливих комах.

Більш того, сонечка вважалися у давніх слов'ян символом сонця і добрих позаземних сил, адже вони люблять збиратися в освітлених місцях і годинами грітися великими компаніями. Коли попелиць замало, вони мігрують у пошуках їжі. Тому й можна побачити величезні скупчення цих комах, які настільки голодні, що починають кусати все, що трапляється.

Читайте також: Більшість європейців вважають кліматичні зміни «дуже серйозною» світовою проблемою

Цього року, зауважив учений-дослідник, "через явно виражені кліматичні збої - шквальні буревії та зливи - багатомільйонні зграї жучків масово падали на узбережжя і водойми Тузлівських лиманів. Причому через вітри на узбережжі стало також набагато менше рачків-бокоплавів, які традиційно поїдають цих червоних жучків".

Читайте також: Червонокнижні жуки-олені - найбільші в Україні

Протягом останніх днів чисельність сонечок у районі Тузлівських лиманів зменшилася - від приблизно трьох мільйонів до близько півмільйона. І, ймовірно, невдовзі їх стане ще менше, якщо не нормалізується погода.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-