У «ЛНР» заявили про отримання російської вакцини «Спутнік V»

У «ЛНР» заявили про отримання російської вакцини «Спутнік V»

Укрінформ
У підтримуваному Москвою незаконному збройному сепаратистському угрупованні «ЛНР», яке визнане в Україні терористичним, заявили, що отримали з РФ російську вакцину проти COVID-19, відому як «Спутнік V», використання якої в Україні не схвалене.

Як повідомляють інформаційні ресурси угруповання, його ватажок Леонід Пасічник заявив, що перша партія цієї вакцини надійшла на вихідних, і надалі очікується її «регулярне» постачання з Росії, передає Укрінформ з посиланням на Радіо Свобода.

Він не назвав обсяг цієї партії.

Ці заяви наразі не підтверджені з незалежних джерел.

31 січня про прибуття цієї ж російської вакцини заявили і в аналогічному угрупованні «ДНР», що діє на окупованій частині Донеччини. Там заявили, що перша партія склала «кілька тисяч» доз, і теж стверджували про «регулярне» постачання цієї вакцини з Росії й надалі.

Це угруповання також оприлюднило фотографії розвантаження партії цієї вакцини, ймовірно, на одному з пунктів вакцинації в Донецьку.

Читайте також: Пристрасті щодо «Спутніка-V», або Вакцини від «малоросійства» ще нема?

За словами бойовиків, вакцини доставив черговий «гуманітарний конвой» із Росії. Але про такі «конвої», які Росія періодично присилає на окуповані території всупереч українському законодавству і міжнародному праву, останнім часом не повідомляли.

Тим часом іще 30 січня, після появи перших чуток про надходження російської вакцини на окуповану частину Донеччини, в Росії заявили, що не знають, звідки ця вакцина могла опинитися на непідконтрольній нині Києву частині Донбасу.

У Російському фонді прямих інвестицій, установі, яка організовує виробництво і постачання вакцини «Спутнік-V», заявили тоді ж російським агентствам, що не здійснюють і не планують здійснювати її постачання обом угрупованням російських гібридних сил на окупованій частині Донбасу. У фонді також додали, що не мають інформації про наявність чи відсутність таких поставок.

Читайте також: У Москві відхрестилися від поставок вакцини «Спутник V» в ОРДЛО

В Україні виключають можливість використання цієї й інших російських вакцин проти COVID-19 через значні сумніви в їхній ефективності й побічних наслідках і недоведеність даних їхніх випробувань.

Крім того, нині в Україні діє закон про екстрену реєстрацію вакцин проти COVID-19, який, зокрема, прямо забороняє реєстрацію вакцин та інших медичних імунобіологічних препаратів, якщо вони були розроблені в державі, визнаній в установленому порядку державою-агресором, тобто в Росії.

25 січня Президент Володимир Зеленський заявив, що вакцинація від COVID-19 почнеться в лютому, коли Україна отримає перший мільйон доз вакцин. Згідно з програмою COVAX, Україна має отримати 8-16 млн доз вакцини від COVID-19.

29 січня головний санітарний лікар Віктор Ляшко повідомив, що вакцинація від COVID-19 почнеться в Україні приблизно 15 лютого. Ляшко також переконаний, що масова вакцинація почнеться в Україні через чотири місяці.

За його словами, в лютому Україна отримає 117 тис. доз вакцини Pfizer-BioNTech у межах співпраці з COVAX. Це також підтвердив 1 лютого заступник міністра охорони здоров’я Ігор Іващенко.

Крім того, Україна закуповує 1,9 млн доз вакцини проти COVID-19 у китайського виробника вакцин Sinovac Biotech.

Читайте також: Кулеба проти закупівлі російської COVID-вакцини навіть у разі доведення її ефективності

Ці вакцини, як і російська, передбачають застосування по черзі двох доз для щеплення однієї людини, таким чином, число вакцинованих буде вдвічі меншим від числа доз.

Уряд оприлюднив календарний план безплатної вакцинації від COVID-19. Згідно з цим планом, першими вакцини отримають 367 тис. медиків, які борються з COVID-19, і військових із зони операції Об’єднаних сил.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-