Чи може громада зробити туризм прибутковим бізнесом?

Чи може громада зробити туризм прибутковим бізнесом?

Децентралізація
Укрінформ
Чи реально Україні стати однією з провідних країн у сфері туризму і як об’єднати навколо цієї мети зусилля громад, влади та бізнесу?

Саме ці, а ще питання залучення інвестицій у сферу туризму, можливості туристичних кластерів як драйверів росту громад, досвід розвитку цієї галузі в різних ОТГ стали предметом обговорення ІІ Форуму регіонального розвитку «Південна мрія», який організував Миколаївський Центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Туризм є тим механізмом, що запускає всі інвестиційні та розвиткові процеси як на загальнонаціональному, так і на регіональному рівні. Це один з найшвидших методів повернення грошей у бізнесі. А ще, це - феноменальна сфера, бо поєднує понад 50 суміжних галузей економіки. Вона залучає всіх - від аграріїв та промисловців до тих, хто вивозить сміття. Це кластер, який є індикатором розвитку місцевої громади, починаючи від доріг і закінчуючи медичним обслуговуванням», - сказала радник Київського ЦРМС Тетяна Тимошенко, яка виступила модератором дискусійної панелі форуму під назвою «Залучення інвестицій у регіональні сфери: галузь туризму».

Резерви, що лежать під ногами

Сьогодні у туристичної галузі є великі резерви. Один з них – залучення українців до мандрів, адже за статистикою 80% наших співвітчизників не подорожують власною країною.

Отож туристичні кластери виступають вагомими інструментами розвитку туризму на регіональному рівні, а новостворені ОТГ стають своєрідними центрами, де народжуються туристичні продукти, які після вдалої реалізації приносять прибутки громадам. Не дивно, що на форумі «Південна мрія» цій темі присвятили чимало уваги. Учасники заходу ділилися не лише своїм досвідом, а й розкривали амбітні плани на майбутнє. І попри різні погляди на досягнення мети, всі сходилися на одному: успішним проект може стати лише тоді, коли влада, бізнес та громада разом працюють над поставленим завданням.

За словами заступника директора Програми «U-LEAD з Європою» Андрея Хорвата, інвестиції в туристичну сферу можуть бути як приватними, так і державними. Але вони мають розумно поєднуватися між собою.

«Наприклад, в Євросоюзі існують державні інструменти розвитку місцевих громад, які стимулюють залучення приватних інвестицій. Роль державного сектора полягає в підготовці стратегії місцевого розвитку. І частиною її має бути розвиток туризму та підготовка поля дій для приватного інвестора. Завдання держави створити такі умови, які були б привабливими для приватного сектора», - сказав Хорват.

На Миколаївщині одним із найбільш перспективних районів для розвитку туризму є Чорноморське узбережжя. Зокрема, рекреаційна зона Коблево. Нині місцева громада має унікальні природні можливості стати туристичною перлиною Миколаївщини. До Коблівської ОТГ належить 18 км морського узбережжя, тут є 2 природно-заповідні зони, озеро та 2 лимани, унікальні запаси лікувальних грязей та мінеральних вод. Також вже створена інфраструктура готельного бізнесу. В зонах відпочинку Коблево, Рибаківка, Морське нараховується близько 180 курортно-оздоровчих закладів, у яких одночасно можна розмістити 26 тисяч туристів і відпочивальників. Приваблює і близькість до таких природних та історичних пам'яток як Тилігульський лиман, острів "Березань", стародавнє городище "Ольвія", заповідна Кінбурнська коса, а ще міста Одеса та Миколаїв.

Отож цілком природно, що під час форуму, який, до речі, проходив саме у зоні відпочинку Коблево, було презентовано проект створення курорту місцевого значення та агротуристичного кластера на території місцевої ОТГ. Його мета – забезпечити Коблівській громаді кращу якість життя за рахунок реалізації проектної моделі кластерного та інноваційного розвитку.

«Коблівська ОТГ презентує унікальний для нашої місцевості проект агротуристичного кластера. Йдеться про поєднання туристичних можливостей з агровиробництвом. Іншими словами, на цю територію залучать якомога більше туристів та відпочивальників, яких забезпечать продуктами харчування і напоями, вирощеними або виробленими на цій території. Це буде давати прибуток і туристичній галузі, і сільському господарству», - розповідає експерт з регіонального розвитку Миколаївського ЦРМС Микола Дурман.

Деталі оприлюднив заступник голови правління «Агенції місцевого розвитку Коблівської ОТГ» Сергій Фєдосєєв. Він розповів, що даний проект передбачає створення курорту місцевого значення «Коблеве», як першої на Миколаївщині цілорічної реабілітаційної здравниці.

«Після отримання статусу курорту протягом 8 років тут будуватиметься курортна інфраструктура та рекреаційні установи на 15 тисяч місць, з яких близько половини - цілорічного функціонування. Крім того, очікується створення понад 5 тисяч нових робочих місць. Все це не лише підвищить комфортність оздоровчих закладів, а й позитивно вплине на економічне становище регіону, де розташована курортна територія, та збільшить зайнятість населення», - сказав Фєдосєєв.

За його словами, для реалізації цього проекту, загальна вартість якого становить понад 19 мільйонів гривень, планується залучити як місцеві кошти, так і державні. Причому, вкладення згодом окупиться, як то кажуть, сторицею. Адже прогнозований обсяг приватних інвестицій, що надійдуть на цю територію, становить понад 47 мільярдів гривень.

Сьогодні Коблівська ОТГ отримує туристичний збір із зони відпочинку в розмірі 500 тис. грн на рік. Ці кошти спрямовують на вивіз сміття, ремонт доріг та інші потреби. Наразі планують цю цифру збільшити за рахунок інвентаризації закладів відпочинку. Адже громада зацікавлена отримувати більше коштів. Крім того, тут працюють над розширенням терміну курортного сезону за рахунок конференцій та ділового туризму, проведення фестивалів тощо.

Повітряні змії та екологічні криниці працюють на громаду

Ольшанська ОТГ з Миколаївщини також представила свій проект розвитку туризму. Зокрема, вона презентувала міжнародний фестиваль повітряних зміїв, навколо якого утворився справжній кластер з влади, бізнесу і громади.

«Під час підготовки до фестивалю повітряних зміїв ми вирішили низку нагальних проблем мешканців нашої громади. Зокрема, влада допомогла нам зробити дорогу, яка багато років не ремонтувалася, а енергетики вирішили питання з наявністю у розетках сільських мешканців напруги у 220 вольт, чого раніше теж не було. Наші люди згуртувалися, кілька разів виходили на суботник і прибирали не лише село, а й 35-гектарну територію на березі річки, де мав проходити фестиваль. А вже під час проведення фестивалю місцеві мешканці отримали змогу не лише заробити на розміщенні гостей у своїх садибах, реалізації товарів власного виробництва, а й навіть на тому, що приймали у своїх дворах на стоянку автомобілі, які буквально заполонили все село», - розповіла староста Ольшанської ОТГ Тетяна Бесклуба.

Вона також зазначила, що зараз цю тему вони будуть розвивати. Зокрема, треба вирішити питання із землею - змінити її цільове призначення, щоб вона приносила прибутки громаді. Також тут планують відкрити майстерню з пошиття повітряних зміїв та запросити фахівців, які б навчали запускати зміїв дітей та дорослих.

«У нас є команда, і є багато ідей. Сьогодні маємо вже певний турпродукт, але цього недостатньо. Адже один фестиваль на рік це дуже мало. Тому зараз ми працюємо над тим, як зробити так, щоб розвивати туризм як повноцінну галузь. Місцеві підприємці згодні вкладати кошти, але мають розуміти, що вони з цього матимуть. І перше, що треба, це розробити стратегію розвитку громади. А ще нам потрібні фахівці, які б навчили місцеве населення шукати вигоду в зеленому туризмі», - ділиться своїми міркуваннями голова громадської організації «Сила Єднання» Тетяна Безмощук. До речі, саме вона стала ідейним натхненником і тією знаковою особистістю, яка об’єднала навколо своєї ідеї фестивалю повітряних зміїв усіх небайдужих.

Своїм досвідом успішного кластера громади і бізнесу поділилися й інші учасники форуму. Зокрема, Межиріцька ОТГ Дніпропетровської області представила свій проект «Душі криниця». Тут зуміли відродити місцеві криниці з кришталево-чистою водою. Таким чином не лише забезпечили якісною питною водою місцеве населення та гостей, а й організували навколо цих об’єктів сучасні екологічні місця відпочинку для різних вікових категорій. Навіть більше, знавці з'ясували, що навколо цих криниць ростуть цілющі трави. Отож місцеві господині виготовляють ляльки-травниці, які заповнюють сумішшю цілющих трав і продають туристам, щоб ті добре почувалися і солодко спали.

Станіславська ОТГ Херсонської області презентувала присутнім свій досвід розвитку туристичного бізнесу, яким тут почали займатися з нуля. Адже до утворення ОТГ ніхто цього не робив, попри те, що місця тут мальовничі й цікаві. Є античні поселення, козацькі хрести, живописні ландшафти. Все це не лише може приносити естетичне задоволення гостям, а й поповнювати бюджет громади. Отож при розробці своєї стратегії розвитку основним напрямком було визначено саме туризм. Тут визнають, що вони лише на початку шляху, але впевнені, що доведуть розпочате до логічного кінця – зароблятимуть гроші.

Після аналізу ресурсів території із залученням профільних фахівців обрали шлях на розвиток туризму і в Біляївській ОТГ на Одещині. Нині на території громади успішно функціонують такі відомі рекреаційні комплекси як «Саф’яни», «Три карасі», «Лагуни», які мають найвищу категорію атестації. Розробили й власний бренд «Українська амазонка» та приймають туристів з усієї країни та зарубіжжя. Тут розвивається подієвий туризм, проводять фестивалі та інші заходи.

Читайте також: Посол Швеції розповів про ключ, який відкриває нові можливості

У найближчих планах впровадити і гастрономічний туризм. Ставлять на створення сироварень на приєднаних сільських територіях. Вже побудували і відкрили комунальний хостел, де можна відпочивати з європейським рівнем комфорту за доступними навіть студентам цінами. А все це стало можливим завдяки запуску сталого водо-і газозабезпечення, будівництва очисних споруд, сміттєзвалища тощо. Отож, не дивно, що сьогодні тут не бракує інвесторів, які готові вкладати кошти у розвиток території.

Програма «U-LEAD з Європою» спільно фінансується Європейським Союзом та державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Алла Мірошниченко, МИКОЛАЇВ

Фото автора

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-