Посол Швеції розповів про ключ, який відкриває нові можливості

Посол Швеції розповів про ключ, який відкриває нові можливості

Децентралізація
Укрінформ
Посол Швеції в Україні відвідав Запоріжжя та ознайомився з процесом впровадження реформи децентралізації.

Про це сказав Посол Швеції в Україні Мартін Хагстрем під час робочого візиту в Запоріжжя, де ознайомився з процесом впровадження реформи децентралізації.

Зустріч з іноземним дипломатом була організована Центром розвитку місцевого самоврядування, створеним за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" і Мінрегіоном України, повідомляє Укрінформ.

«Я приїхав у Запоріжжя, щоб подивитися, як працює офіс реформ. Ми близько співпрацюємо. Швеція відповідає за відкриття Центрів надання адміністративних послуг і забезпечення активної участі громадян у місцевому розвитку. Нам важливо зрозуміти, як реформа проходить і як наша спільна Програма працює, чим ми можемо допомогти. Робота таких Центрів — це пріоритетний напрям. Крім того, у нас є ще кілька напрямів. Наш досвід показує, що децентралізація дає багато можливостей муніципалітетам. Коли громади отримують повноваження, вони отримують можливості для розвитку. У Швеції всі муніципалітети змагаються між собою, щоб залучити інвестиції, щоб було більше коштів, і вони могли розвиватися. Теж саме бачу і в Україні. Децентралізація — це ключ, яким нові мери громад відкрили абсолютно нові можливості, і дуже цікаво бачити, що вже є результат і реформа працює», — сказав дипломат.

Як уточнив під час зустрічі директор Запорізького Центру розвитку місцевого самоврядування Олександр Свистун, Запорізька область є одним з лідерів у країні за кількістю створених громад. На сьогодні в регіоні створена 51 ОТГ, 88% жителів області живуть у громадах, ОТГ покрили 64,4% території регіону.

Найближчим часом в області з'явиться перше в Україні місто обласного підпорядкування, яке приєднає до себе 2 сільські ради. Це істотно поліпшить позиції області в загальнонаціональному масштабі, наголосив Свистун.

Читайте також: Форум «Південна мрія» на Миколаївщині: успіхи реформи є незворотними

«Проект відкриття Центрів надання адміністративних послуг, який реалізує шведське посольство, - це можливість показати громадам, що реформа децентралізації дає змогу істотно підвищити рівень послуг. Ми зрівнюємо можливості і стандарти життя сільського і міського жителя. Сьогодні в селах ЦНАПи набагато кращі, ніж у деяких містах. Ми доповнюємо одні проекти іншими. Ми і навчаємо, і паралельно фінансуємо в інфраструктуру і створюємо якісні послуги на територіях», - зазначив Свистун.

У ході зустрічі обидві сторони дійшли висновку, що реформа децентралізації — це одна з найуспішніших реформ за всю історію незалежності України.

Програма "U-LEAD з Європою" фінансується спільно Європейським Союзом і його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею і Швецією і підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрями.

Фото: Дмитро Смольєнко 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-