Безпекова угода має прокласти для України шлях в ЄС і НАТО – президент Фінляндії

Безпекова угода має прокласти для України шлях в ЄС і НАТО – президент Фінляндії

Укрінформ
Безпекова угода, укладена між Україною і Фінляндією на початку квітня, має прокласти шлях до членства України як в ЄС, так і в НАТО, та надіслати дуже чіткий сигнал для Путіна, що Україна є європейською, і вона ніколи не буде належати Росії.

Про це в середу у Брюсселі під час промови в межах форуму щодо європейської оборони,  організованого під егідою аналітичної організації «Друзі Європи», заявив президент Александр Стубб (Alexander Stubb).

Саме так він відповів на запитання кореспондента Укрінформу щодо бачення майбутньої ролі України у системі європейської оборони й безпеки, та щодо значення, яке у цьому контексті має двостороння безпекова угода між Фінляндією й Україною.

«Щодо безпекової угоди початковий пункт є дуже простим. Ми хочемо прокласти шлях для руху України як в ЄС, так і в НАТО. З одного боку, ми маємо надати їй короткострокову військову, фінансову, інституційну допомогу та відповідні матеріали. З іншого боку, ми маємо переконатися, що Путін зрозуміє: Україна ніколи не буде російською. Україна є європейською назавжди. Саме у цьому полягає головна роль України у вимірі європейської безпеки», - наголосив Стубб.

Читайте також: Переговори про вступ України до ЄС: Кулеба подякував за підтримку Північнобалтійській вісімці

Він зауважив, що рішення Європейської ради щодо надання Україні статусу країни-кандидата та щодо початку переговорів з нею було вірним. Зараз люди розуміють, що Україна стане членом Європейського Союзу, оскільки його розширення вже не є суто технічною процедурою, воно набуло значення геополітичної та стратегічної мети. Те саме стосується і членства України в НАТО.

«Саме це є тією причиною, чому ми уклали цю безпекову угоду. Україна буде одним з ключових елементів європейської безпеки. Вона вже зараз є таким елементом, і буде залишатися такою у майбутньому», - додав Александр Стубб.

Він зауважив, що сьогодні мав зустріч з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом, в ході якої завірив, що керівник Альянсу може розраховувати на потужну підтримку з боку Фінляндії в процесі підготовки до Вашингтонського саміту. Частиною цього процесу є оцінка того, що союзники роблять для підтримки України.

Читайте також: Фінляндія не відкриватиме кордон з Росією

«Я обговорив цю справу із (Президентом - ред.) Зеленським минулого тижня, і був дуже чітким в тому, що місце України - у повноправному членстві в НАТО, і що прогрес її руху у напрямку до членства є незворотним. Це є також посланням для Путіна й Росії», - зазначив президент Фінляндії.

Як повідомляв Укрінформ, Президент України Володимир Зеленський і Президент Фінляндії Александр Стубб 3 квітня в Києві підписали двосторонню безпекову угоду терміном на 10 років. Фінляндія наразі виділяє близько 0,25% свого ВВП на допомогу для України, та за цим показником входить до шістки найбільших донорів України.

Фото: SCANPIX/EPA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-