«Гарна пропозиція»: Латвія підтримує ідею Столтенберга про створення фонду для України

«Гарна пропозиція»: Латвія підтримує ідею Столтенберга про створення фонду для України

Укрінформ
Міністр закордонних справ Латвії Крішʼяніс Каріньш схвалює пропозицію Столтенберга щодо створення фонду підтримки для України. Він також вважає, що НАТО має негайно перейти до довгострокової стратегії стримування Росії.

Про це міністр розповів перед початком зустрічі глав закордонних відомств держав-членів НАТО в Брюсселі, передає кореспондент Укрінформу.

«Я думаю, що це дуже гарна пропозиція, яку має Генеральний секретар», - сказав він.

«Це той напрямок, в якому нам треба думати про те, як ми можемо об'єднати наші спільні ресурси, щоб бути більш ефективними в наданні допомоги Україні», - додав міністр.

Водночас Каріньш підтримав ідею про виділення кожною країною певного відсотку від ВВП на потреби України.

«Так, наприклад, мій уряд виділив 0,25 відсотка ВВП на підтримку України цього року. Ми плануємо продовжувати цю практику і в майбутньому. Є різні способи зробити це, але, безумовно, якщо ми всі виділимо 0,25 відсотка нашого ВВП на підтримку України, то, скажімо так, їхні монетарні проблеми будуть вирішені», - сказав латвійський міністр.

Також, за його словами, НАТО повинно мати тривалу стратегію стримування Росії, оскільки навіть після закінчення війни Росія залишатиметься загрозою для європейської безпеки.

Читайте також: Міністри НАТО розглянуть перехід до довгострокової підтримки України - Столтенберг

«Ми повинні прийняти той факт, що путінська Росія залежить не лише від Путіна, це ціле суспільство, це цілий спосіб мислення, це імперіалістичний підхід. Тож НАТО повинно бути сильним. Ми повинні інвестувати в нашу оборону, ми всі повинні спрямувати в неї принаймні 2% ВВП», - підкреслив Каріньш.

Як повідомляв Укрінформ, Канада готова підтримати пропозицію генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга простворення 100-мільярдного фонду підтримки України на найближчі 5 років.

Фото: Patriks Pauls Briķis, DELFI

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-