Конгрес місцевих влад РЄ: Україна застерегла, що екотероризм РФ загрожує всій Європі

Конгрес місцевих влад РЄ: Україна застерегла, що екотероризм РФ загрожує всій Європі

Фото
Укрінформ
Обстрілами енергетичної інфраструктури, зокрема Запорізької ГЕС, Росія наближає не лише Україну, а й всю Європу до екологічної та ядерної катастрофи, пов’язаної з можливим руйнуванням АЕС в Енергодарі.

Про останні атаки окупантів та їхні можливі наслідки члени української делегації розповіли на засіданні палати регіонів Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи у Страсбурзі, передає кореспондент Укрінформу.

«По гідроелектростанції в Запоріжжі прилетіло 8 ракет для того, щоб вивести обʼєкт з ладу. Зрозуміло, що росіяни такими діями хочуть створити ще одну екологічну катастрофу, адже прорив цієї дамби може призвести до затоплення не лише частини Запорізької області, а до того, що великою хвилею, метрів зо 20 може повністю накрити Запорізьку атомну електростанцію, яка знаходиться трошки нижче по руслу в тимчасово окупованому Енергодарі», - наголосив у своєму виступі голова Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук.

Водночас, за його словами, щоб розпочати роботи з відновлення екосистеми Каховського водосховища, потрібно розмінувати 1860 тис. гектарів території.

«Тільки за попередніми підрахунками сума збитків становить 3,5 млрд євро. Прорахувати скільки десятків років потрібно, щоб відновити екологічну систему, сьогодні неможливо», - сказав він.

Спеціально запрошена на засідання перша заступниця міського голови Нікополя Тетяна Обиденна розповіла, що обстріли в них вщухають лише тоді, коли на АЕС працює міжнародна місія МАГАТЕ.

«Якщо місто не обстрілюють, то ми знаємо, що генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гроссі приїхав на ЗАЕС», - сказала вона.

Обиденна засвідчила, що вже кілька разів Нікополь був на межі ядерної катастрофи. «За два дні ми видали нікопольцям 70 тисяч пігулок калію йодиду – препарату для захисту щитовидної залози від впливу радіації», - додала вона.

На засіданні палати Конгресу йшлося про беззастережне право громадян на водні ресурси. Нікополь та міста нижче за течією були позбавлені доступу до води через підрив росіянами Каховської греблі та руйнування екосистеми Каховського водосховища.

«Рівень води впав на 11 метрів. Влітку 2023 року в 35-градусну спеку місто Нікополь на півтора місяця залишилось без води, були зруйновані водозабори. Черги людей за водою (питною та технічною) – це картина середньовіччя, в яке нас заганяє Російська Федерація», - заявила Обиденна.

За її словами, за 1,5 місяця під постійними обстрілами місцевій владі вдалося побудувати тимчасову систему водозабору, зараз до Нікополя ведуть новий магістральний водогін, але для цього потрібні кошти та допомога європейських донорів.

Читайте також: Міненерго попереджає про ризики катастрофи через постійні атаки на лінії, які живлять ЗАЕС

Члени української делегації закликали об'єднану Європу долучатись до боротьби з військовою агресією Росії та з її наслідками й інвестувати у відновлення інфраструктури, необхідної для нормального життя.

Як повідомляв Укрінформ, Конгрес місцевих влад Ради Європи засудив викрадення українських дітей та інші воєнні злочини Росії.

Фото надані пресслужбою Ради Європи

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-