Конгрес місцевих влад Ради Європи засудив викрадення українських дітей та інші воєнні злочини Росії

Конгрес місцевих влад Ради Європи засудив викрадення українських дітей та інші воєнні злочини Росії

Укрінформ
Конгрес місцевих та регіональних влад Ради Європи засудив викрадення та катування місцевих обранців, незаконну депортацію і русифікацію українських дітей та інші воєнні злочини РФ, назвавши їх актами «можливого геноциду».

Про це ідеться в Декларації, ухваленій у перший день роботи Конгресу в Страсбурзі, передає кореспондент Укрінформу за результатами розгляду документу.

«Конгрес засуджує жахливі акти викрадення, тортур, навмисних нападів і вбивств місцевих депутатів і цивільних осіб, а також цілеспрямоване руйнування цивільної інфраструктури, незаконну депортацію українців, примусову русифікацію українських дітей, інструменталізацію сексуального насильства та інші воєнні злочини, а також акти можливого геноциду, скоєного російськими військами», - йдеться в тексті документу.

Також депутати місцевих рад засудили незаконне проведення так званих «виборів» у регіонах у межах міжнародно визнаних кордонів України та закликали європейські міста та регіони продовжувати надавати широкомасштабну фінансову та безпекову допомогу українцям та співпрацювати з українськими містами та регіонами у тривалій перспективі.

Під час дебатів, що передували ухваленню декларації, йшлося передусім про вплив війни на українських дітей, та про роль місцевої та регіональної влади у захисті їхніх прав. Учасники засідання заслухали онлайн доповідь Дар'ї Герасимчук - радниці-уповноваженої Президента України з прав дитини та дитячої реабілітації.

Член української делегації Світлана Богатирчук-Кривко звернула увагу на жахливе становище дітей, які перебувають під постійними обстрілами по всій країні й зокрема на Сумщині. «У Сумській області зараз гуманітарна катастрофа. Людей евакуюють, школи розбомблені, лікарні, аптеки закриті, немає води, немає газу, немає електрики. Росіяни вбивають дитинство для всіх дітей, які залишаються в Україні», - заявила вона.

Світлана Богатирчук-Кривко. Фото: Лідія Таран, Укрінформ

Усі українські делегати вказували на численні злочини росіян, скоєні щодо українських дітей, наголошуючи на тому, що подібні дії є нічим іншим, як геноцидом українців.

«Десятки тисяч дітей втратили своїх батьків на фронті, 5 тисяч - сироти. Сотні тисяч виїхали за кордон. За приблизними даними, Росія незаконно вивезла на свою територію близько 150 тисяч дітей, де їм нав’язують ненависть до своєї історичної Батьківщини. За час повномасштабного вторгнення окупанти пошкодили понад 1000 закладів дошкільної освіти та понад 2,6 тисячі шкіл», - таку статистику озвучив у залі ще один український делегат Сергій Мазур.

Сергій Мазур. Фото: Лідія Таран, Укрінформ

46-та сесія Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи триватиме з 26 по 28 березня в Страсбурзі. У середу на засіданні палат обговорюватимуть, зокрема, скрутне становище з постачанням води населенню в кількох регіонах України через вражену російською армією інфраструктуру.

Учасниками Конгресу є близько 600 представників національних делегацій, які діють в інтересах більш ніж 130 000 органів місцевих і регіональних влад 46 держав-членів Ради Європи. Україна увійшла до складу організації 1995 року.

Читайте також: Затримання Росією українських цивільних: ОБСЄ залучить «московський механізм»

Як передавав Укрінформ, на початку червня 2022 року делегація Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи здійснила візит в Україну, де зустрічалася з мерами українських міст.

Головне фото - ілюстративне / The Council of Europe

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-