Путін має зрозуміти, що жодного миру на умовах Москви не буде - Шольц

Путін має зрозуміти, що жодного миру на умовах Москви не буде - Шольц

Укрінформ
Канцлер ФРН Олаф Шольц заявив, що країни Європейського Союзу повинні продовжувати підтримувати Україну до повної деокупації і виведення російських військ, а також що ЄС не допустить жодного миру на умовах Москви.

Про це він сказав у виступі на Мюнхенській конференції з безпеки, передає кореспондент Укрінформу.

«Путін має зрозуміти, що диктованого Москвою миру не буде, бо ми цього не допустимо. Ми згуртовані як ніколи», - сказав Шольц.

Він назвав російсько-українську війну і руйнування мирного порядку в Європі найбільшим випробуванням Статуту ООН із 1945 року, що змушує зробити два висновки.

Читайте також: Зеленський виступає на Мюнхенській конференції

Перший - це те, що загроза для європейських країн з боку Росії реальна, і другий - про необхідність істотного зміцнення європейської безпеки, що потребує значних інвестицій.

«Ми говоримо про найбільшу загрозу безпеці на нашому континенті, про війну тут, у Європі, хоча й із глобальними наслідками… Тільки якщо ми всі забезпечимо необхідні фінанси в довгостроковій перспективі та в дусі солідарності, наша оборонна промисловість зможе надійно нарощувати виробництво і тим сприятиме нашій безпеці», - зазначив канцлер.

За його словами, європейським країнам вдалося згуртуватись у підтримці України і досягти своєї мети зі зміцнення оборонних можливостей Європи. Він нагадав про ухвалення ЄС фонду допомоги Україні в розмірі 50 млрд євро та рішення урядів низки країн-членів істотно збільшити витрати на оборону, зокрема Німеччина цього року спрямує на ці потреби понад 2,5% свого ВВП.

Читайте також: Безпекові угоди з провідними країнами Європи фіксують новий статус України - Подоляк

«Росія, навпаки, не досягла жодної своєї цілі у війні», - заявив Шольц. Він підкреслив, що Путін хотів завершити окупацію за два тижні, натомість за два роки Україна звільнила більше половини територій, окупованої Росією на початку вторгнення, і позбавила РФ контролю над Чорним морем.

«Це все завдяки перш за все українським Збройним силам. Я дуже поважаю їхню мужність і їхні важкі успіхи», - зазначив канцлер.

«Підтримка (України - ред.) всіма нами зіграла свою роль, і зараз це має бути для нас стимулом не заспокоюватись, а рішуче йти далі цим шляхом», - сказав Шольц, додавши, що Німеччина залишається так само рішучою в підтримці України.

Як повідомляв Укрінформ, у межах візиту до Німеччини Президент Володимир Зеленський підписав із Федеральним канцлером ФРН Олафом Шольцом Угоду про співробітництво у сфері безпеки та довгострокову підтримку між Україною та Федеративною Республікою Німеччина.

Фото: ЕРА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-