Росія, яка не поважає правила світової безпеки, має залишитися в минулому - Президент

Росія, яка не поважає правила світової безпеки, має залишитися в минулому - Президент

Укрінформ
Росія, яка не поважає правила світової безпеки, має залишитися в минулому.

Про це Президент Володимир Зеленський сказав під час виступу на Мюнхенській безпекової конференції, передає Укрінформ.

"24 лютого могло позначити кінець світу таким, яким ми його знаємо, світу правил, правил, які покликані захищати життя. Наш спротив за підтримки наших партнерів призупинив знищення цієї системи, світового порядку, заснованого на правилах. 2024 рік повинен стати часом повного відновлення світопордяку, заснованого на правилах. Не правила, які визначають світове життя, повинні залишитися в минулому, але радше така Росія, яка не поважає правила, повинна залишитися в минулому. І ми можемо забезпечити це, не лише роблячи щось але роблячи все, що є потрібним", - сказав Зеленський.

Як зазначив Президент, війна в Україні впливає не тільки на нашу державу чи європейські країни. Російська війна є війною проти правил загалом. Питання у тому, наскільки довго світ дозволятиме Росії продовжувати війну. 

"Чим довше ця російська агресія проти світового порядку, заснованого на правах, продовжуватиметься, тим більше будуть зміни, які вона провокує. Можливо, люди повинні будуть жити у світі, де локальні війни не залишатимуться локальними. Будь-який початок війни нестиме ризик перетворення на глобальну катастрофу. Можливо, перетворення їжі чи міграції на зброю буде ламати регіональні баланси та підривати політичні системи не лише в Європі, а також на Близькому Сході, в Африці, Америках. Можливо, Європа на порозі часів, коли запитання про застосування статті 5 договору про НАТО не буде питанням до Вашингтону загалом, а буде питанням до європейських столиць", - сказав Зеленський.

Він додав, що жодне з цих питань не стояло 23 лютого 2022 року, але тепер вони є частиною реальності.

Читайте також: У США вважають, що Росія витратила на війну в Україні вже понад $200 мільярдів

Так само, як частиною реальності є те, що безпеки не вистачає не тільки для великих держав, а й для маленьких. І Росія на чолі з Путіним може зробити 2024 рік катастрофічним для багатьох суспільств. 

Як повідомляв Укрінформ, 60-та ювілейна Мюнхенська безпекова конференція, яка є міжнародною платформою для обговорення політики міжнародної безпеки, розпочалася 16 лютого у готелі Bayerischer Hof і триватиме до 18 лютого. Головними темами цьогорічної конференції є війни в Ізраїлі та Україні, світова безпекова криза, збройні конфлікти, проблеми міграції, клімат, розвиток новітніх технологій. До Мюнхена приїхали лідери кількох десятків держав і урядів, парламентcькі делегації, міністри оборони та закордонних справ, очільники міжнародних організацій, науковці, експерти, представники громадянського суспільства та лідери бізнесу.

Фото: Instagram/Munich Security Conference

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-