Туск: ЄС втомився від Орбана, а не від України

Туск: ЄС втомився від Орбана, а не від України

Укрінформ
Лідери ЄС знайдуть рішення для допомоги Україні, але це не буде шляхом поступок угорському прем’єру Віктору Орбану в питаннях верховенства права, корупції чи підтримки Києва.

Про це перед засіданням Європейської Ради у Брюсселі сказав іноземним журналістам глава польського уряду Дональд Туск, передає кореспондент Укрінформу.

«Це проблема для всіх нас. Але це однозначно не проблема так званої втоми від України, ми маємо зараз у Брюсселі втому від Орбана», - зазначив Туск.

Польський прем’єр підкреслив, що зараз усім потрібно об’єднати зусилля для підтримки України у контексті агресивних дій Росії.

«Я не можу зрозуміти і сприйняти цю дуже дивну й егоїстичну гру Віктора Орбана, тут немає простору для компромісу щодо наших принципів у контексті верховенства права й однозначно не може бути компромісу у питанні України», - наголосив Туск.

Читайте також: Угорщина висуває неприйнятні вимоги для розблокування допомоги Україні - посадовець ЄС

Глава польського уряду підкреслив, що треба бути оптимістами щодо сили аргументів, оскільки немає «плану Б».

«Орбан має вирішити: Угорщина залишається частиною Спільноти, чи ні. Все дуже чітко: є біле і чорне, відомим є контекст. Інтуїція мені підказує, що буде знайдено якісь сильні аргументи, які врешті переконають Орбана»,- сказав Туск.

Він підкреслив, що питання України є екзистенційним не лише для Польщі, а й усіх в ЄС.

«Позиція Віктора Орбана є загрозою для нашої безпеки, це очевидно. І це неприйнятно. Відтак треба думати про всі можливі заходи і наслідки в майбутньому, але не сьогодні»,- констатував Туск.

Своє завдання він вбачає у переконанні Орбана і всіх партнерів у «необхідності ефективного захисту України і що це можливо, але для цього потрібна єдність».

У коментарі польським журналістам Туск зазначив, що у Брюсселі усі сподіваються, що Орбан врешті протверезіє і не поставить Угорщину поза Європою у цих важливих питаннях.

За його словами, у цьому питання ЄС не може поступитися Орбану.

«Здається, сьогодні настав момент, коли Орбан має побачити, що закінчився простір для гри і цинічних задумів: він або з нами, або проти. І я сподіваюся, що ми зможемо його переконати», - наголосив Туск.

Читайте також: Орбан обіцяє погодитися на допомогу Україні у €50 мільярдів від ЄС, але за однієї умови

Він додав, що сьогодні потрібна тверда позиція решти країн ЄС, тому він схилятиме усі країни, аби не робити жодних компромісних пропозицій для Орбана.

«Не має бути поля для компромісів у справах верховенства права, корупції і російсько-української війни. Тут немає якогось проміжного шляху: або на боці України в цьому конфлікті, або на боці Росії - і Віктор Орбан має зробити вибір», - зазначив голова Ради міністрів РП.

Він також підкреслив, що йому соромно за експрем’єра Польщі Матеуша Моравецького, який приїхав до Брюсселя, аби разом з Орбаном брати участь у його двозначній грі. Туск назвав неприпустимим, щоб будь-який польський політик підтримував Орбана в його грі проти України.

Як повідомлялося, сьогодні у Брюсселі відбувається спеціальна зустріч Європейської ради, яка, зокрема, розгляне створення Українського фонду в розмірі 50 мільярдів євро в багаторічному бюджеті ЄС на 2024-2027 роки. Окрім багаторічного бюджету ЄС та затвердження фінансової допомоги для України лідери Спільноти розглянуть і питання постачання їй боєприпасів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-