Переговори в Конгресі США вкрай складні, але є прогрес - Гербст

Переговори в Конгресі США вкрай складні, але є прогрес - Гербст

Ексклюзив
Укрінформ
Попри надзвичайну складність дискусій між демократами й республіканцями щодо кордону, від яких залежить ухвалення в Конгресі США подальшої підтримки України, переговори все ж просуваються вперед.

Про це розповів в інтерв’ю Укрінформу колишній посол США в Україні, нині директор Євразійського центру «Атлантичної ради» у Вашингтоні Джон Гербст.

«Це складне питання, в політичному плані складне», - зауважив експосол в контексті переговорів, які ведуть законодавці у Вашингтоні.

Він висловив переконання, що для США і кампанії президента Байдена було б корисним вирішити питання щодо контролю на кордоні з Мексикою, яке багато американців вважають джерелом небезпеки. Водночас, за його словами, поєднання питань кордону, допомоги Україні й Ізраїлю стало результатом популістських інстинктів невеликої групи республіканців. Вони, підкреслив Гербст, «не мають уявлення, наскільки важливо для інтересів Америки добитися в Україні перемоги над Росією».

Читайте також: У США можуть ухвалити допомогу Україні у будь-який день після 9 січня - Кулеба

Проте, зауважив колишній посол США в Україні, переговори просуваються вперед.

«Насправді я вважаю, що прогрес все ж існує. Але я також думаю, що адміністрація Байдена прагне запропонувати якомога менше в питанні прикордонної політики, щоб мати допомогу (для України – ред.). Республіканці ж хочуть отримати якомога більше в плані кордону, щоб погодитися на цю допомогу», - зазначив Гербст.

Він не виключив, що в разі ускладнення дискусій у Конгресі після Нового року ситуація з ухваленням критично важливої допомоги Україні може затягнутися до кількох місяців. «Сподіваюся, що до цього не дійде, але думаю, що така можливість існує», - зазначив Гербст.

У цьому зв’язку він додав, що в Палаті представників є невелика група законодавців, які дійсно хочуть поховати допомогу Україні.

Читайте також: Білий дім: У переговорах із республіканцями все рухається у правильному напрямку

«Однак якщо буде досягнута домовленість, яка передбачає встановлення серйозного контролю на кордоні, то, напевно, для них це буде неможливо зробити. Вони муситимуть ухвалити цю угоду», - підкреслив Гербст.

Як повідомляв Укрінформ, за найбільш оптимістичними прогнозами американських законодавців, Конгрес США може ухвалити додатковий пакет допомоги Україні вже в середині січня. У цьому зв’язку в адміністрації Байдена зазначають, що переговори в Сенаті розвиваються «в правильному напрямку».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-