€50 мільярдів для України: спеціальний саміт ЄС відбудеться 1 лютого

€50 мільярдів для України: спеціальний саміт ЄС відбудеться 1 лютого

Оновлено
Укрінформ
Спеціальний саміт ЄС із затвердження поправок до багаторічного бюджету на 2024-2027 роки, які включають створення Українського фонду на €50 мільярдів, відбудеться 1 лютого наступного року.

Цю дату підтвердив президент Європейської ради Шарль Мішель сьогодні у Брюсселі під час спільної пресконференції із прем’єр-міністром Бельгії Александром Де Кроо, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Так, (спеціальний) саміт відбудеться 1 лютого», - сказав Мішель.

Він наголосив на необхідності проведення цього саміту.

«Минулого четверга ми прийняли дуже важливі, історичні рішення, коли вирішили відкрити переговори з Україною і Молдовою, надати статус кандидата для Грузії, а також почати переговори, за певних умов, з Боснією і Герцеговиною. Водночас також важливо прийняти рішення з фінансових питань. Саме тому цей саміт є необхідним», - підкреслив президент Євроради.

Він зауважив, що минулого тижня під час дводенного саміту лідери країн ЄС усвідомили необхідність передбачити більше часу, щоб досягти одностайності, зокрема з Угорщиною, довкола перегляду MFF (багаторічного бюджету ЄС – ред.).

Читайте також: Рішення Євросоюзу про €50 мільярдів для України є важливим сигналом для США - Кулеба

«Ми маємо намір працювати дуже напружено на рівні всіх 27 країн-членів, включаючи Угорщину, щоб прийняти позитивне рішення з фінансових аспектів. Це не лише про підтримку України, йдеться про ширший пакет. Ми маємо мобілізувати більше фінансової підтримки для вирішення питань міграції, виділити більше грошей для європейської солідарності на випадок стихійного лиха, а також для нашої європейської оборони, як і для інших важливих елементів, зокрема, щодо сталого та рівного регіонального розвитку», - сказав Мішель.

Він зауважив, що пропозиції до поправок до багаторічного бюджету ЄС на 2024-2027 роки містять елементи, що нададуть країнам-членам гнучкість у фінансових питаннях та у продовженні інвестицій у сфери, що є важливими для майбутнього ЄС, чи то протидія кліматичним змінам, цифрова трансформація, чи розвиток нової економічної моделі.

За словами Мішеля, лідери погодилися з необхідністю зробити ЄС більш стійким та впливовим, що означає розвиток його сили та усунення слабких місць. Перший пріоритет у цьому сенсі, за його словами, - створення інноваційної економічної бази та підтримка європейської промисловості, що є одним із пріоритетів майбутнього Бельгійського головування в ЄС. Необхідно також знайти вірний баланс між боротьбою з кліматичними змінами та інноваціями в ЄС, що є важливим для сталого розвитку ЄС, його більшої заможності та для створення нових робочих місць, сказав він.

Читайте також: Лідери ЄС погодилися збільшити бюджет на 21, а не 67 мільярдів євро - канцлер Австрії

«У сфері безпеки й оборони ми не можемо закривати очі на геополітичний контекст. Ми абсолютно переконані, що нам потрібні більші амбіції для справжньої європейської оборони. Ми маємо надати більше боєприпасів Україні – це зобов’язання, яке ми взяли, і ми маємо його виконати. Ми маємо також працювати більше разом, щоб створити інтегрований оборонний ринок», - зазначив Мішель.

Як повідомлялося, під час Європейської ради 14-15 грудня лідери європейських країн не змогли прийняти рішення щодо ухвалення поправок до багаторічного бюджету ЄС на 2024-2027 роки, що передбачає виділення Україні допомоги в розмірі 50 млрд євро. Це рішення було заблоковане Угорщиною. Тому лідери погодилися продовжити обговорення бюджету під час спеціального саміту на початку наступного року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-