Лідери ЄС погодилися збільшити бюджет на 21, а не 67 мільярдів євро - канцлер Австрії

Лідери ЄС погодилися збільшити бюджет на 21, а не 67 мільярдів євро - канцлер Австрії

Укрінформ
На саміті ЄС усі лідери країн-членів, окрім Угорщини, загалом дійшли згоди про збільшення багаторічного бюджету Євросоюзу на 21 млрд євро, замість запропонованого Єврокомісією збільшення на 67 млрд євро.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив журналістам у п’ятницю у Брюсселі федеральний канцлер Австрії Карл Негаммер після дводенного засідання Європейської ради.

"Багаторічні фінансові рамки були, звичайно, найскладнішим питанням. Комісія зробила пропозицію, що ми повинні будемо внести 67 млрд євро нових грошей як держави-члени. Це ніколи не було позицією Австрії. Ми стверджували, що це може бути лише значно менша сума, щоб був внутрішній перерозподіл. І нам вдалося скоротити ці нові гроші в бюджет з 67 мільярдів до трохи менше 21 мільярда", - сказав він.

За словами Негаммера, "добре, що ці гроші також включають великий бюджет на питання міграції".

Читайте також: Канцлер Австрії на саміті ЄС пропустив погодження санкцій проти Росії - Politico

Австрійський канцлер повідомив, що така домовленість була знайдена серед 26 глав держав та урядів. Оскільки прем’єр Угорщини Віктор Орбан не підтримав такого рішення, то у січні наступного року буде проведене ще спеціальне засідання Європейської ради.

Те, що Орбану запропонували вийти із зали під час прийняття рішення про початок переговорів ЄС з Україною щодо членства, канцлер Австрії назвав "хорошою ідеєю", але додав, що "це не дуже допомагає".

"Віктор Орбан вийшов, але це не допомагає. Рішення, тим не менш, було прийнято, а отже, воно є чинним", - додав Негаммер.

Читайте також: Орбана можна переконати підтримати фінансування України - Макрон

Як повідомлялося, вчора Європейська рада ухвалила рішення розпочати переговори про членство в ЄС з Україною і Молдовою, та висловила потужну підтримку та солідарність з Україною у її боротьбі проти російської агресії.

Перед початком роботи Європейської ради прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що продовження короткострокової фінансової допомоги для України не потребує перегляду існуючого багаторічного бюджету ЄС, а довгострокові проєкти такої допомоги мають фінансуватися за рахунок позабюджетних коштів.

Читайте також: Орбан сказав, за яких умов погодиться розблокувати €50 мільярдів для України

Запропонований Єврокомісією пакет уточнень до багаторічного бюджету ЄС на 2024-2027 роки включав, зокрема, положення про створення Українського фонду в обсязі 50 мільярдів євро для підтримки фінансової стабільності України в умовах війни та для її повоєнного відновлення.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-