Посол Польщі - про розблокування кордону з Україною: Має бути компроміс під патронатом Брюсселя

Посол Польщі - про розблокування кордону з Україною: Має бути компроміс під патронатом Брюсселя

Укрінформ
Вирішувати кризу із блокуванням польськими протестувальниками руху українських вантажівок на кордоні необхідно шляхом компромісу під патронатом Брюсселя.

Таку думку висловив новий посол Польщі в Україні Ярослав Гузи в інтерв'ю Українському радіо, передає Укрінформ.

«Тут має бути компроміс. В Європейському Союзі завжди існувала культура компромісу, але, на жаль, вона не завжди застосовується. І тут українці повинні звертатися не лише до польської влади, щоб вона ухвалила рішення чи розв’язала цю проблему з польського боку, але й до Брюсселя. Як у випадку із зерном він запровадив дотації на транзит української сільськогосподарської продукції», - зазначив Гузи.

При цьому він дорікнув Єврокомісії за «необдуману» угоду про лібералізацію транспортних перевезень з Україною.

«Було дуже легко ухвалити рішення Брюсселя про відкриття ринку для транспортних компаній з України. Тому що було добре відомо, що транспортні компанії з Німеччини, Франції, Іспанії не будуть зачеплені. Треба пам'ятати, що у Брюсселі є гра інтересів, є лобісти. Це рішення було дуже простим із точки зору брюссельських бюрократів, із точки зору політичних чинників, але воно було дуже дорогим для, можливо, не найважливішої, але, тим не менш, важливої групи польських роботодавців і працівників транспортної галузі. Такі речі треба було продумувати раніше, щоб не викликати кризу», - заявив польський посол.

Читайте також: Єврокомісія закликає без зволікань розблокувати польсько-український кордон

Водночас він переконаний, що ця криза на кордоні закінчиться - це питання часу. «Час вкрай несприятливий для того, щоб ця криза закінчилася швидко, але вона закінчиться», - зазначив Гузи, додавши, що «треба просто знайти спільне компромісне рішення. І, звичайно, цей компроміс має бути під патронатом Брюсселя. Тому що ці рішення, зрештою, є європейським правом».

Як повідомляв Укрінформ, голова Ради міністрів РП Дональд Туск у вівторок, 12 грудня, під час виступу у Сеймі заявив, що новий уряд Польщі знайшов спосіб, щоб з одного боку врахувати інтереси польських перевізників, а з іншого - негайно розблокувати кордон з Україною.

Фото: МЗС Польщі

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-