Єврокомісія закликає без зволікань розблокувати польсько-український кордон

Єврокомісія закликає без зволікань розблокувати польсько-український кордон

Укрінформ
Єврокомісар з транспорту Адіна Велян привітала розблокування пункту перетину кордону Дорогуськ-Ягодин та закликала без зволікань розблокувати решту пунктів перетину кордону між Польщею й Україною.

Як передає Укрінформ, відповідна заява оприлюднена на сайті Єврокомісії.

«Я вітаю відкриття руху через прикордонний пункт Дорогуськ-Ягодин для вантажного транспорту, який є найбільш важливим пунктом перетину кордону між Польщею й Україною. Його бокування з 6 листопада мало значні наслідки для України, для Польщі та для ЄС, але найбільше – для всіх водіїв», - зазначила єврокомісар.

«Я хочу нагадати всім залученим сторонам про шкоду, що спричиняється цими протестами для європейської економіки, для ланцюжків постачання, для інших операторів дорожнього транспорту, а також для України, країни у війні. Всі пункти перетину кордону, які все ще залишаються заблокованими, мають бути розблоковані без зволікань», - наголосила Велян.

Вона нагадала, що Єврокомісія підтримувала контакти з учасниками протестів і органами національної влади у Польщі та запропонувала конкретні заходи для спрощення процедур перетину кордону між Україною й Польщею. При цьому єврокомісар висловила занепокоєння тим, що три пункти перетину кордону між Польщею й Україною залишаються заблокованими.

«Життєво важливо, щоб відповідні національні та місцеві органи влади здійснили необхідні заходи для забезпечення умов для перевезення товарів через зовнішні кордони ЄС. Я запрошую всі сторони працювати разом із Єврокомісією для імплементації заходів і підвищення ефективності роботи пунктів перетину кордонів та забезпечити належне виконання Угоди щодо дорожнього транспорту між ЄС й Україною. (Угода між Україною і Європейським Союзом про вантажні перевезення автомобільним транспортом – ред.)», - підкреслила представниця Єврокомісії.

Вона наголосила, що Єврокомісія надалі підтримуватиме конструктивне обговорення ситуації, щоб представити перевірені дані щодо ситуації на кордоні, та шукатиме «прагматичні рішення для практичних проблем». За словами єврокомісара, швидке завершення протестів на польсько-українському кордоні могло б полегшити пошук таких рішень.

Читайте також: Туск каже, що знайшов спосіб для розблокування кордону Польщі з Україною

Як повідомлялося, станом на 12 листопада на польсько-українському кордоні залишаються заблокованими три пункти перетину, внаслідок чого на кордоні скупчилося більш як 2 600 вантажівок. Зокрема, йдеться про прикордонні пункти "Шегині" (1300 вантажівок), "Рава-Руська" (750 вантажівок) та "Краківець" (560 вантажівок).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-