Російська агресія проти України почалася ще у 1992 році - Лубінець

Російська агресія проти України почалася ще у 1992 році - Лубінець

Укрінформ
Російська агресія проти України почалася не у 2014 році, а у 1992-му - тоді, коли росіяни напали на іншу незалежну країну - Молдову.

Про це під час міжнародної конференції з прав людини "Свобода або страх" заявив український омбудсман Дмитро Лубінець, передає кореспондент Укрінформу.

"На мій погляд, агресія РФ щодо України почалася не в 2014 році, а набагато раніше - у 1992, коли РФ напала на Молдову і виникла так звана Придністровська Молдовська республіка. Насправді це було насильницьке захоплення РФ цих територій. Яка була міжнародна реакція? Жодної. Яка була реакція РФ? Вони зрозуміли, що можна йти далі", - заявив омбудсман.

Він нагадав, що у 2008 році РФ знову здійснила агресію - проти Грузії, коли російські війська вдерлися на її територію під приводом захисту самопроголошеної псевдореспубліки.

На його думку, тоді з боку міжнародної спільноти теж не було ніякої реакції.

"2014 рік - анексія РФ українського Криму і окупація частини Донецької і Луганської областей та "проголошення" невизнаних Україною республік. Яка була реакція світу? Жодної. Подивіться на ці сценарії, вони написані як під "копірку". Таке враження, що колись розроблений документ використовується РФ задля захоплення все нових і нових територій", - зазначив Лубінець.

Уповноважений ВР із прав людини сказав, що агресія РФ проти Молдови, Грузії і України - це результат того, що загальна система захисту прав людини в усьому світі не справляється, не спрацьовує.

"І що гірш від усього - що мовчання або глибоке занепокоєння налаштовує РФ йти далі і далі, спровоковує все нові і нові агресії у світі. Країни, які не дотримуються прав людини, будуть далі і далі чинити агресію. Тож треба, щоб система захисту прав людини у світі працювала", - поінформував омбудсман.

Читайте також: В Україні запустили онлайн-гід із прав людини

Він, звертаючись до представників інших країн і міжнародних організацій, заявив, що Україна розуміє, що їм теж нелегко і що їм треба подолати свій страх - страх не боятися виключати представників РФ (із свого складу - ред.), страх проходити процедуру очищення і внесення змін у свої статути і документи.

"Але це необхідно зробити, інакше агресії у світі буде ставати все більше і більше", - зазначив Лубінець.

Як повідомлялося, після збройної агресії Росії проти України країни ЄС здійснюють найбільше переозброєння своїх збройних сил у новітній історії з 1950-го року, та продовжують процес збільшення оборонних бюджетів, який розпочався у 2014 році після нападу Росії на український Крим.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-