Австрія в ОБСЄ заявила про виключну відповідальність Путіна за припинення війни

Австрія в ОБСЄ заявила про виключну відповідальність Путіна за припинення війни

Укрінформ
Президент РФ Володимир Путін несе одноосібну відповідальність за припинення війни в Україні й лише від нього залежить завершення російської агресії.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив федеральний міністр європейських та міжнародних справ Австрії Александер Шалленберг під час виступу на пленарній сесії Ради міністрів ОБСЄ у четвер у Скоп’є.

"Коли я залишав нашу зустріч у Польщі рік тому, я поїхав з двома висновками. Перший: ми стоїмо перед руїнами нашого європейського безпекового порядку після брутального і неспровокованого вторгнення Росії в Україну. І ми всі це знаємо: Є лише одна людина, яка може покласти край цій агресивній війні сьогодні – і це російський президент. Ніхто інший не несе цієї відповідальності", - сказав Шалленберг.

Читайте також: Бербок в ОБСЄ закликала росіян припинити війну - Лаврова в залі не було

За його словами, другий висновок полягав в тому, що держави-члени зберігають відданість ОБСЄ. "Однак, рік потому, ганебна правда полягає в тому, що наші слова не були підкріплені справами. Більшість з нас поводяться як будівельники, які стоять на будівельному майданчику зі схрещеними руками, дивлячись на будівлю та речі, що потребують ремонту. Проте навряд чи хтось відчуває себе відповідальним за те, щоб нарешті завершити роботу", - зазначив міністр.

На цьому тлі він закликав присутніх "не нарікати на статус-кво, а зробити роботу".

"Ми всі знаємо, що ОБСЄ ніколи не була організацією країн-однодумців або групою однодумців. І до певної міри наша сьогоднішня ситуація схожа на контекст п'ятдесятирічної давнини, коли було засновано НБСЄ. І як тоді, так і сьогодні всі присутні в цьому залі несуть однакову відповідальність за те, щоб ця організація продовжувала функціонувати. Зараз не час для тактичних ігор. Екзистенційна криза ОБСЄ є надто загрозливою і має бути припинена", - заявив глава МЗС Австрії.

Читайте також: Представник Держдепу в ОБСЄ: Не впевнений, що росіяни готові слухати наші заклики

Як повідомляв Укрінформ, у четвер у місті Скоп'є розпочалося дводенне щорічне засідання Ради міністрів Організації з безпеки та співробітництва в Європі. Очікується, що в центрі уваги виступів глав зовнішньополітичних відомств країн ОБСЄ буде агресивна війна РФ проти України.

Також міністри мають затвердити рішення про головування Мальти в Організації у наступному році. Ця країна ЄС, яка не є членом НАТО, стала компромісною кандидатурою після того, як Росія протягом місяців блокувала схвалення Естонія, яка мало очолити ОБСЄ у 2024 році.

Очікується, що у рамках Ради міністрів продовжиться пошук консенсусу щодо продовження мандату чотирьох високопосадовців ОБСЄ, включаючи генерального секретаря – пакетне рішення щодо їх призначення також блокує Росія.

Читайте також: На Раді міністрів ОБСЄ 36 країн закликали Росію негайно вивести війська з України

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба бойкотує міністерське засідання ОБСЄ у Північній Македонії у зв’язку із запрошенням на нього глави МЗС РФ. Українську делегацію у Скоп'є очолює постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк.

Міністри закордонних справ Естонії, Латвії, Литви та Польщі також не беруть участь у Раді міністрів ОБСЄ через присутність на ньому глави МЗС країни-агресорки.

Фото: APA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-