Кулеба бойкотуватиме засідання ОБСЄ через рішення допустити на нього Лаврова

Кулеба бойкотуватиме засідання ОБСЄ через рішення допустити на нього Лаврова

Укрінформ
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба бойкотуватиме міністерське засідання ОБСЄ у зв’язку з присутністю на ньому глави МЗС Росії Сергія Лаврова.

Про це повідомив у Фейсбуці речник МЗС Олег Ніколенко, передає Укрінформ.

«Делегація України не братиме участі в міністерському засіданні ОБСЄ на рівні міністра закордонних справ», – зазначив речник МЗС.

Він нагадав, що 30 листопада – 1 грудня в м. Скоп'є відбудеться засідання Ради міністрів закордонних справ ОБСЄ.

Ніколенко запевнив, що Україна високо цінує зусилля Північної Македонії як головуючої в 2023 році держави та особисто міністра закордонних справ Буяра Османі. Він також висловив окрему подяку Північній Македонії за пріоритизацію питання протидії російській агресії проти України під час свого головування.

Водночас речник МЗС констатував, що Російська Федерація послідовно руйнує ОБСЄ, зловживаючи правилом консенсусу. Вдаючись до шантажу та відкритих погроз, РФ систематично блокувала консенсус з ключових питань. Свавільним стало і блокування кандидатури Естонії на головування в ОБСЄ у 2024 році. Окрім цього, Росія незаконно затримала трьох українців – представників ОБСЄ, які перебувають у в'язницях вже понад 500 днів.

Читайте також: Євросоюз в ОБСЄ: Україна продемонструвала справжню зацікавленість у мирі, на відміну від РФ

«Росія створила екзистенційну кризу в ОБСЄ та перетворила організацію на заручника своїх примх та агресії. За таких умов присутність російської делегації на міністерському засіданні на рівні міністра вперше після початку повномасштабного вторгнення Росії до України лише посилюватиме кризу, в яку Росія загнала ОБСЄ», – акцентував Ніколенко.

Він підкреслив, що спільними зусиллями необхідно працювати над «порятунком ОБСЄ від Росії, а не надсиланням сигналів про можливість повернення до форм співробітництва, що існували до лютого 2022 року», оскільки РФ розв'язала наймасштабнішу з часів завершення Другої світової війни збройну агресію в Європі та грубо порушила всі принципи Гельсінського заключного акту.

«З огляду на це делегація України не братиме участі в міністерському засіданні ОБСЄ на рівні міністра закордонних справ. При цьому, Україна залишається відданою принципам ОБСЄ, готова і надалі працювати із партнерами з метою відновлення поваги до Гельсінського заключного акту, зокрема на основі втілення Формули миру Президента України Володимира Зеленського», – резюмував речник МЗС.

Як стало відомо Укрінформу, делегацію України в Раді міністрів ОБСЄ у Скопʼє очолюватиме постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні.

Читайте також: Болгарія погодилася пропустити літак Лаврова на засідання ОБСЄ

Як повідомлялося, Щорічна зустріч міністрів закордонних справ 57 країн-учасниць ОБСЄ відбудеться на запрошення чинного голови ОБСЄ, міністра закордонних справ Північної Македонії Буяра Османі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-