На Раді міністрів ОБСЄ 36 країн закликали Росію негайно вивести війська з України

На Раді міністрів ОБСЄ 36 країн закликали Росію негайно вивести війська з України

Заява
Укрінформ
Члени Євросоюзу та ще дев’ять країн закликали Росію негайно припинити свою війну проти України та повністю і беззастережно вивести всі війська і техніку з усієї її території.

Як передає власний кореспондент Укрінформу, відповідний заклик міститься у заяві Європейського Союзу, виголошеній на пленарній сесії Ради міністрів ОБСЄ у четвер у Скоп’є.

"Ми вкотре закликаємо Росію негайно припинити свою агресивну війну проти України та повністю і беззастережно вивести всі свої війська та військову техніку з усієї території України в межах її міжнародно визнаних кордонів", - заявили в делегації ЄС.

Було наголошено, що "усі особи, в тому числі на керівних посадах, які несуть відповідальність за здійснені у ході російської агресії порушення в Україні, мають бути притягнуті до відповідальності".

Читайте також: Ще кілька міністрів бойкотуватимуть зустріч ОБСЄ через участь Лаврова - Кулеба

В ЄС підкреслили, що своєю агресивною війною проти України Росія знехтувала основними нормами, принципами і зобов'язаннями, на яких будується європейська безпека. "Сьогодні в Скоп’є ми хочемо підтвердити, що безпека України – це безпека Європи. ЄС буде однозначно підтримувати Україну та її народ стільки, скільки буде потрібно. Зобов’язання ЄС щодо незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів залишатимуться непохитними", - заявили в ЄС.

Також у Євросоюзі запевнили у продовженні надання Україні фінансової, економічної, гуманітарної та військової підтримки, а також сприянні разом з партнерами виконанню майбутніх зобов'язань щодо безпеки України, "що допоможе їй захистити себе від спроб дестабілізації та стримувати подальші акти агресії в майбутньому".

Крім того, було наголошено на підтримці Європейським Союзом запропонованої Україною Формули миру.

До заяви ЄС приєдналися Північна Македонія, Чорногорія, Албанія, Молдова, Боснія та Герцеговина, Грузія, Ісландія, Сан-Марино та Україна.

Читайте також: Франція не вважає візит Лаврова в Північну Македонію виходом РФ з міжнародної ізоляції

Як повідомляв Укрінформ, у четвер у місті Скоп'є розпочалося дводенне щорічне засідання Ради міністрів Організації з безпеки та співробітництва в Європі. Очікується, що в центрі уваги виступів глав зовнішньополітичних відомств країн ОБСЄ буде агресивна війна РФ проти України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-