Зеленський очікує, що ЄС виконає обіцянку про початок переговорів

Зеленський очікує, що ЄС виконає обіцянку про початок переговорів

Оновлено
Укрінформ
Президент Володимир Зеленський очікує, що Європейський Союз виконає обіцянку про початок перемовин про євроінтеграцію України у відповідь на повне виконання державою усіх рекомендацій Єврокомісії.

Про це він сказав під час спільної пресконференції з главою Латвійської Республіки Едгарсом Рінкевичсом у Києві, передає кореспондент Укрінформу.

Відео: Офіс Президента

Зеленський повідомив, що обговорив із президентом Латвії відносини між країнами на рівні інституцій ЄС, і наголосив, що Латвія принципово підтримує повноправний вступ України до Євросоюзу. У цьому контексті він додав, що поінформував латвійського колегу про виконання Україною рекомендацій Європейської комісії, що було передумовою для початку перемовин про євроінтеграцію. Зеленський подякував Латвії і Рінкевичсу за готовність зберегти "наявний енергій підхід" до співпраці Євросоюзу з Україною.

Читайте також: Президент Латвії приїхав в Україну і зустрівся із Зеленським

"Ми очікуємо, що ЄС виконає свою обіцянку про початок переговорів у відповідь на повне виконання Україною усіх рекомендацій", – наголосив глава Української держави.

Латвія вважає, що Україна виконала всі рекомендації, необхідні для початку переговорів про вступ до ЄС, тож лідери європейських країн мають ухвалити відповідне рішення на засіданні Євроради 14 грудня.

«Я хотів би ще раз підтвердити підтримку Латвією зустрічі на рівні Європейської Ради 14 грудня. Ми вважаємо, що лідери європейських країн мають розпочати процес переговорів про вступ України до ЄС. Ми вважаємо, що Україна виконала всі критерії, які було встановлено. Як зазначалося в оприлюдненому недавно звіті Європейської комісії, ми відзначаємо прогрес України у сфері реформування. Ми вважаємо, що ЄС має відповідним чином відреагувати, розпочавши переговорний процес», - заявив Рінкевичс.

У відповідь на запитання, як Латвія може допомогти Україні у цьому питанні на європейській політичній арені, президент Латвії запевнив, що його країна, поза сумнівом, надає таку підтримку.

«Ми постійно підкреслюємо необхідність розпочати переговорний процес між ЄС та Україною якомога швидше, щоб рішення було ухвалено вже в грудні, і щоб ми мало не в лютому вже розпочали цей процес», - зазначив він.

Рінкевичс також відзначив «потужну і непохитну» політичну підтримку Латвією України в Європейській раді і всіх інших європейських інституціях і в питанні вступу, і в отриманні 50-мільярдного пакету фінансової допомоги від ЄС. За словами Рінкевічса, прем’єр-міністр Латвії та інші урядовці постійно спілкуються з різними європейськими органами, щоб запезпечити ухвалення необхідних рішень.

Читайте також: Зеленський - про вступ до ЄС: Україна ухвалила всі рішення для початку переговорів

«Я мав минулого тижня зустріч з Урсулою фон дер Ляєн і паном Домбровскісом і ми витратили чимало часу на обговорення того, як підтримати Україну, як забезпечити надходження необхідної макрофінансової допомоги, як переконати окремі країни-члени, які все ще обмірковують свою позицію. Я впевнений, що це буде зроблено. Можливо, на це піде більше часу. Але я думаю, що Україна потребує допомоги зараз», - акцентував Президент Латвії.

Як повідомляв Укрінформ, Європейська комісія 8 листопада рекомендувала Єврораді відкрити переговори про вступ України і Молдови до ЄС. Також вона рекомендувала за певних умов відкрити переговори з Боснією і Герцеговиною та надати статус країни-кандидата для Грузії.

Читайте також: Шарль Мішель розповів, як виборюватиме позитивне рішення для України на саміті ЄС у грудні

У грудні цього року Європейська рада має розглянути питання про початок перемовин про вступ України до ЄС.

Сейм Латвії підтримав початок переговорів про вступ до Європейського Союзу із Україною та Молдовою та підтвердив свою готовність надати обом країнам необхідну підтримку у реалізації реформ на шляху до повноправного членства в ЄС.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-