Євросоюзу треба уникнути чергової «втоми від розширення» - Стефанішина у Відні

Євросоюзу треба уникнути чергової «втоми від розширення» - Стефанішина у Відні

Укрінформ
Лідери Європейського Союзу мають ухвалити рішення про початок переговорів про вступ України до ЄС, що є також в його інтересах та дозволить уникнути повторення "втоми від розширення".

Як передає власний кореспондент Укрінформу, про це заявила віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина під час пресконференції у четвер у будівлі представництва Єврокомісії у Відні.

Коментуючи питання про те, що означатиме для України неприйняття рішення про початок переговорів про вступ до ЄС на саміті у грудні, Стефанішина сказала: "Це – не той варіант, який ми розглядаємо. Я думаю, що це (вступ України до ЄС - ред.) – вимога багатьох людей, які очікують цього рішення. І це рішення не лише для України чи для інших країн-кандидатів, але це також рішення для самого ЄС, яке забезпечить ясність на весь наступний рік, з виборами та багатьма іншими процесами, з точки зору фінансових рамок, пріоритетів у різних політиках та з точки зору розширення".

Вона нагадала, що раніше Євросоюз "вже був у стані втоми від розширення". "Всі розуміють, як це виглядає і як це відбувається. Тому рішення має бути прийняте, щоб не повернутися до цієї втоми від розширення і щоб дотриматися обіцянок про те, що ЄС має бути розширений", - додала віцепрем’єр-міністр України.

На цьому тлі вона наголосила, що Україна є одним з найбільших ринків за межами ЄС, і тому Євросоюз лише виграє від того, що отримає цей ринок, ставши "найбільшим глобальним єдиним ринком".

Читайте також: Президент Євроради вірить в успіх переговорів про вступ України в ЄС

Разом із тим Стефанішина вказала на те, що наразі йдеться лише про початок переговорів про членство, а не про саме приєднання. "Йдеться лише про те, чи будуть ці кроки зроблені вже зараз, чи трохи пізніше. Я вважаю, що рішення має бути прийняте стосовно всіх восьми країн, які беруть участь у процесі розширення. Ці рішення лише виводять процес на інший рівень, відкриваючи іншу сферу переговорів", - сказала вона.

Віцепрем’єр-міністр України зазначила, що майбутнє Європи і місце України було на порядку денному її зустрічі у Відні з міністеркою з питань ЄС і Конституції Австрії Кароліне Едтштадлер. "І ми передавали дуже чіткий сигнал про необхідність скористатися цим вікном можливостей, скористатися цим моментом до кінця цього року, щоб дати "зелене світло" тим країнам, які прагнуть приєднатися до ЄС, зберегти цей позитивний імпульс розширення, зберегти цей чіткий сигнал про те, що ширша Європа – це безпечна Європа", - сказала вона.

Як повідомлялося, раніше Президент Володимир Зеленський заявив, що ухвалення рішення щодо початку перемовин про вступ України до Європейського Союзу у грудні цього року буде мотиваційним і мобілізаційним для українців.

Європейська комісія 8 листопада рекомендувала Єврораді відкрити переговори про вступ України і Молдови до ЄС. Також вона рекомендувала за певних умов відкрити переговори з Боснією і Герцеговиною та надати статус країни-кандидата для Грузії.

14 грудня цього року Європейська рада має розглянути питання про початок перемовин про вступ України до ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-