Мішель: ЄС вже де-факто створив гарантії безпеки для України

Мішель: ЄС вже де-факто створив гарантії безпеки для України

Укрінформ
Європейський Союз, який наразі працює над конкретизацією пропозицій щодо майбутніх гарантій безпеки для України, вже забезпечив такі гарантії де-факто, коли надав військову допомогу країні в перші години після початку повномасштабного вторгнення РФ.

Про це під час брифінгу в Києві заявив президент Європейської ради Шарль Мішель, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу.

«Можливо я вас здивую. Ми створювали гарантії безпеки для України де-факто, коли одразу з перших днів вторгнення вирішили мобілізувати всі можливі інструменти для підтримки України, включно з наданням летальної військової техніки Україні через кілька годин після початку війни. Це свідчило про нашу надзвичайно сильну відданість. І це сталося не тому, що між Україною та ЄС було укладено якийсь договір, а тому, що це було просто необхідно зробити в тих обставинах», - заявив Мішель.

Читайте також: Шарль Мішель розповів, як виборюватиме позитивне рішення для України на саміті ЄС у грудні

Президент Євроради додав, що зараз триває робота над уточненням і стабілізацією на майбутнє певних гарантій безпеки для України.

«І тому Європейська Рада доручила високому представнику Боррелю розпочати офіційні консультації з Україною та країнами-членами ЄС. У грудні буде опубліковано першу доповідь на цю тему. Це не стане вирішальним моментом, але ми покажемо, що ми оцінюємо можливості і працюємо над цим питанням», - додав Мішель.

Президент Євроради навів два приклади, через площину яких він дивиться на гарантії безпеки.

«По-перше, це промисловий і оборонний сектори ЄС. У Європі ми дуже наполегливо працюємо над тим, щоб зробити нашу промислову базу міцнішою і витривалішою, і в цьому питанні потрібно зробити ще багато чого. Наприклад, ми працюємо над питанням боєприпасів, намагаючись пришвидшити виробництво, та докладаємо більше зусиль, щоб поставити більше боєприпасів Україні», - повідомив Шарль Мішель.

Читайте також: Зеленський відзначив символічність візитів Санду і Мішеля до Києва у День гідності та свободи

Як другий приклад він навів навчання українських військових.

«Ми вже підготували 30 тисяч українських військових, до кінця року це число має збільшитися до 40 тисяч. Це також гарантії безпеки на майбутнє. І цю дискусію слід розглядати паралельно з необхідністю розвитку європейської обороноздатності», - сказав він.

Як повідомлялося, на початку грудня в Україну прибуде делегація Європейського Союзу, яка представить пропозиції щодо гарантій безпеки для України, розроблені за дорученням Євроради.

Високий представник ЄС Жозеп Боррель раніше цього місяця заявляв, що отримав доручення від європейських лідерів розробити відповідні безпекові зобов’язання ЄС для України, над якими ведеться робота разом з країнами-членами.

Читайте також: Зеленський: Віримо, що ЄС буде готовий пройти свою частину шляху назустріч Україні

Пропозиції щодо безпекових гарантій міститимуть цілеспрямований пакет військової допомоги для України в рамках Європейського фонду миру і будуть представлені на розгляд Європейської ради наприкінці року, повідомив Боррель.

У серпні цього року речник ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики Пітер Стано заявив, що Євросоюз як організація не може надавати Україні гарантії безпеки як такі, адже це справа окремих країн-членів, які мають відповідні ресурси, проте ЄС може «підтримувати» такі гарантії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-