У Росії після виборів 2024 року можлива тотальна мобілізація - Данілов

У Росії після виборів 2024 року можлива тотальна мобілізація - Данілов

Укрінформ
Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов вважає, що реальне майбутнє Росії туманне, але в нинішньому імперському вигляді вона буде становити загрозу сусідам, Європі та світовому порядку.

Таку думку він висловив у виступі на Halifax International Security Forum, текст якого оприлюднений на сайті РНБО.

Зокрема, він наголосив, що стратегічні цілі Росії є абсолютно протилежними українським.

“Це знищення держави Україна та поглинання українського етносу в рамках «руського миру». Кремль не збирається відмовлятися від цієї мети, готується до тривалої війни. Росія змогла адаптуватися й постійно вливає кошти в оборонну сферу. Росія виявилась стійкішою до західних санкцій, ніж очікувалось. Економіка країни все більше переходить на військові рейки. Можлива тотальна мобілізація після президентських виборів 2024 року”, - зазначив Данілов.

Читайте також: Україна готова йти на компроміси, щоб стати членом ЄС - Данілов

Він додав, що “розвинувшись завдяки Заходу у рамках глобальної системи управління, з 2008 року Росія системно і систематично руйнує світовий порядок, нехтує основоположними нормами і правилами, міжнародними актами”.

“Апогей - анексія Криму у 2014 році та повномасштабне вторгнення в Україну у 2022 році. З 2014 року Росія порушила близько 400 міжнародних договорів, зокрема Будапештський меморандум, Статут Організації Об'єднаних Націй, низку конвенцій ООН, Гельсінські угоди”, - перелічив секретар РНБО.

За його словами, “президентські вибори в РФ 17 березня 2024 року – знакова дата для Кремля”.

“Після чергової інтронізації Путіна відбудеться цементування режиму, по суті руки будуть розв’язані. Тому в України та світової спільноти є 3-4 місяці для відповідної підготовки. Реальне майбутнє Росії є туманним. Але в нинішньому імперському вигляді вона буде становити загрозу сусідам, Європі та світовому порядку. Ми вважаємо, що найбільш ефективним способом унеможливлення повторної агресії є контрольована декомпозиція Росії на декілька частин”, - зазначив Данілов.

Читайте також: Повного переходу економіки на воєнні «рейки» не буде, бо ми не в СРСР - Данілов

Він додав, що розпад Росії автоматично призведе до демонтажу путінського режиму, десуверенізації РФ, а також її денуклеаризації і демілітаризації.

“Я б сильно перебільшив, якщо б сказав, що маю відповіді на складні і слушні запитання у контексті фрагментації Росії. Який план з мінімізації ядерних ризиків, нерозповсюдження біологічної, хімічної та іншої зброї масового ураження? Що робити з потоком біженців у разі входження Росії в ситуацію громадянської війни? Яка має бути політична стратегія взаємодії з новими територіальними утвореннями на теренах Росії? Але відповіді на ці запитання і рішення мають бути знайдені спільними зусиллями і в самий найближчий час”, - сказав секретар РНБО.

Як наголосив Данілов, “Україна занепокоєна тим, що серед окремих партнерів активізувалися дискусії з приводу необхідності проведення перемовин, консультацій, зустрічей з росіянами щодо обговорення проблематики війни в Україні, припинення вогню і т.д.” “Все це від рудиментного страху перед Росією. Боятися її не слід, що довела Україна. Натомість з боку демократичного світу потрібна «жорстка відповідь», оскільки РФ розуміє тільки мову сили. Говорячи ж про боротьбу українців, як сказав Президент В.Зеленський, – «Не можна втомитися від боротьби за своє життя», - додав Данілов.

Читайте також: ЗСУ закладають теорії та практики ведення воєн нового типу - Данілов

Водночас він зауважив, що Україна тверезо оцінює світові процеси.

“Світ перебуває у турбулентності. Відбувається зростання геополітичної конкуренції між Вашингтоном і Пекіном. Все частіше лунають месиджі про новий світовий порядок, багатополярний світ і т.п. У більш широкому сенсі йдеться про боротьбу між демократією і тиранією. Росія є загрозою для України, Китай – основна загроза для США, а союз Китай-Росія-Іран – виклик для всього світу”, - наголосив Данілов.

На його переконання, “якщо не відбудуться зміни у ставленні Заходу до Росії, зміни у самій Росії, то через 15-20 років світ очікує нова «вісь зла», до якої увійдуть не тільки КНДР, Китай, Іран та РФ, але й деякі європейські країни”.

“Події на Близькому Сході, внутрішньополітична ситуація в США та деяких інших західних державах впливають на підтримку України. Виходимо з того, що на зовнішньому треку складатиметься непроста для України ситуація. Увага до України можливо падатиме через прогнозовані конфлікти на Близькому Сході, Балканах, Кавказі, Центральній Азії, навколо Арктики та за володіння ресурсами. На Заході відчуватиметься втома від війни. Але треба спільно працювати над консолідацією союзників і партнерів щодо подальшої підтримки України”, - наголосив секретар РНБО.

Як повідомлялося, в Канадському Галіфаксі проходить щорічний Міжнародний безпековий форум.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-