Україна приєдналася до міжнародної угоди про Реєстр збитків від агресії РФ

Україна приєдналася до міжнародної угоди про Реєстр збитків від агресії РФ

Укрінформ
Верховна Рада України ухвалила закон “Про приєднання України до Розширеної часткової угоди про Реєстр збитків, завданих агресією Російської Федерації проти України”.

Про це народний депутат із парламентської фракції “Голос” Ярослав Железняк поінформував у Телеграмі, передає Укрінформ.

Він уточнив, що ухвалення законодавчої ініціативи підтримали 295 парламентаріїв.

Так, згідно з пояснювальною запискою до закону (№0225), Комітет Міністрів Ради Європи 12 травня 2023 року ухвалив Резолюцію CM/Res(2023)3, якою утворено Розширену часткову угоду про Реєстр збитків, завданих агресією РФ проти України.

Читайте також: Україні наступного року знадобиться $10-15 мільярдів на швидке відновлення – Прем'єр

Резолюцією Президента України Володимира Зеленського від 11 травня 2023 року №02/622-01 погоджено приєднання України до відповідної Угоди як учасника.

Статус держави-учасниці дає право голосу при ухваленні рішень, що дозволяє брати активну участь в організації діяльності та функціонування Реєстру збитків.

Передбачається, що приєднання до Угоди дозволить Україні подавати до Реєстру заяви про відшкодування шкоди та надавати відповідні докази.

Відповідний документ набирає чинності для України з дати отримання Генеральним секретарем Ради Європи повідомлення про приєднання.

Читайте також: Збитки довкіллю України через агресію РФ становлять понад ₴2 трильйони - Шмигаль

Як повідомлялося, оголошення про створення Міжнародного Реєстру збитків, завданих агресією Російської Федерації проти України відбулося на Саміті глав держав та урядів Ради Європи, який тривав у Рейк'явіку 16-17 травня 2023 року.

Реєстр створено як платформу для міжурядової співпраці, що діє в інституційних межах Ради Європи. Розташований у місті Гаага. Слугує документальною формою обліку доказів та претензій про заподіяні збитки, шкоду чи ушкодження, які з 24 лютого 2022 року сталися на території України внаслідок повномасштабної російсько-української війни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-