Президентка Єврокомісії у Києві нагадала про незавершені реформи України

Президентка Єврокомісії у Києві нагадала про незавершені реформи України

Укрінформ
Під час неоголошеного візиту до України президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн відзначила прогрес України у виконанні семи рекомендацій Єврокомісії з просування до членства в ЄС, та нагадала про реформи, які Україні все ще потрібно завершити.

Як повідомляє Укрінформ, про це Урсула фон дер Ляєн заявила у суботу в Києві під час виступу перед депутатами Верховної Ради України. Повний текст її виступу оприлюднений на сайті Європейської Комісії.

«Ви досягли великих успіхів (у реформах – ред.), набагато більших, ніж будь-хто міг очікувати від країни, що перебуває у війні. Ви продовжуєте глибокі реформи, в той час, як воюєте у повномасштабній війні. Мета дійсно є досяжною. Продовження навіть більш потужних зусиль у боротьбі з корупцією, ухвалення закону про лобіювання, зміцнення середовища з декларування доходів у двох сферах, а також вирішення решти рекомендацій Венеціанської комісії щодо національних меншин, включаючи сферу освіти, - це заходи, які необхідно зробити для повного завершення «семи кроків», - сказала президентка Європейської комісії.

«Ви можете це зробити, і зробити швидко. Ви вже пройшли цей шлях на 90%. Ми будемо продовжувати надавати всю технічну та політичну підтримку, яка вам необхідна. Переконана, що ви можете досягти вашої амбітної мети. Щоб історичне рішення (Європейської ради – ред.) відкрити процес переговорів про входження відбулося вже цього року», - додала фон дер Ляєн.

Вона зауважила, що рік тому, коли Єврокомісія представила свої сім рекомендацій для України як для країни-кандидата на входження до ЄС, багато людей вважали їх надто амбітними. Але реакція України була надзвичайною. Всі демократичні інституції країни були мобілізовані для того, щоб виконати волю народу України. У результаті в Україні відбулася реформа конституційного правосуддя, був обраний склад Вищої ради правосуддя, прийнята Антикорупційна програма. Помітний прогрес був досягнутий у боротьбі з відмиванням грошей та у заходах з обмеження впливу олігархів на громадське життя. Це ж стосується нового закону про медіа та вирішення питання щодо прав національних меншин.

Читайте також: Фон дер Ляєн: Ми вражені реформами, які Україна провела посеред війни

«Як сказав Президент Зеленський, ви не просили знижок або скорочень. Натомість ви довели, що українська демократія може досягати результату. Широта та глибина реформ, через які ви пройшли, вражає….Ми знаємо, що це не завжди було просто. Але це нормальний шлях для будь-якої демократії. Ми дискутуємо. Ми не погоджуємося, і ще більше дискутуємо. Ми знаходимо рішення. І наприкінці досягаємо результату», - зазначила президентка Єврокомісії.

Як повідомлялося, сьогодні президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн здійснила неоголошений візит до України. Вона провела зустрічі з вищим політичним керівництвом країни напередодні звіту щодо розширення ЄС, який Єврокомісія має намір оприлюднити вже наступного тижня, і який міститиме оцінку прогресу, досягнутого Україною на шляху до членства в ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-