Саміт на Мальті показав, що можна говорити з Глобальним Півднем без Китаю - експерт

Саміт на Мальті показав, що можна говорити з Глобальним Півднем без Китаю - експерт

Укрінформ
Завдяки українській Формулі миру світ живе порядком денним, який формує Україна і який є глобальним.

Це зазначив в ефірі Українського радіо політолог, експерт аналітичного центру "Об’єднана Україна" Дмитро Левусь.

"Є зацікавленість у світі саме в українській Формулі миру, в тому як вона презентована, як вона сформульована. Що це не лише для встановлення миру в Україні, припинення війни, яка йде, а для того, аби повернутися до порядку, безпеки у світі. Тож, як на мене, це тенденції, про які можна говорити. Й навіть попри те, що не взяв участь у третій зустрічі комуністичний Китай, світ живе завдяки українській Формулі миру порядком денним, який формує Україна і який є глобальним", - наголосив політолог.

Коментуючи відсутність КНР на зустрічі в Мальті, він зазначив, що Китай дійсно стає на бік Росії, хоча нічого нового в цьому не було. "Скоріше навіть не так: Китайська Народна Республіка, яка вважає себе глобальним гравцем, тут використовує РФ, тому більш зацікавлена в просуванні та підігруванні Росії, бо РФ для неї є певним криголамом у міжнародних відносинах. Участь КНР у другій зустрічі (у Джидді – ред.) абсолютно логічна, бо це і промацування, і можливо намагання зайти в той порядок денний, який пропонує Україна і який підтримується світом. Але задля того, щоб просто його захопити", - додав Левусь.

Читайте також: Китай не пояснив відсутність на саміті в Мальті: По-своєму продовжимо вирішення «української кризи»

Щодо Глобального саміту миру він зазначив, що цей саміт дійсно потрібний для світу, "хоча б навіть для того, щоб визначити порядок існування повоєнного світу: після Росії, без Росії – за якими принципами і як поновити роботу – яка була достатньо умовна – механізмів запобігання агресії, глобальної безпеки".

"Багато хто в Україні говорив, що неможливо говорити з Глобальним Півднем без Китаю, але ми бачимо, що це можливо. Це відбулося. Тож є актуальність всіх проблем, про які Україна говорить і які сформульовані в українській Формулі миру. По-друге, війна, незважаючи на те, що зараз складна ситуація і розгортається і у інших регіонах, закінчиться і до цього треба вести не лише на полі бою, а й дипломатично. Якщо порівнювати це в історичному плані, то можна поговорити про процес створення об’єднаних націй, якому передували кілька конференцій", - підкреслив експерт.

Читайте також: З інфополя зникли «мирні ініціативи» з неприйнятними для України речами - Кулеба

Як повідомлялося, 28-29 жовтня на Мальті відбувся третій мирний саміт щодо України з лідерами країн Глобального Півдня на рівні радників із зовнішньої політики та національної безпеки.

Під час міжнародних консультацій щодо ключових принципів миру в Україні та світі було обговорено проведення Глобального саміту миру на рівні глав держав та урядів.

Китай не брав участі в перших переговорах щодо української Формули миру в червні в Копенгагені, проте в серпні на зустрічі у Джидді був спецпредставник уряду Китаю з питань Євразії Лі Хуей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-