Коли Росія програє, Європа матиме історичний шанс на стабільність - Зеленський

Коли Росія програє, Європа матиме історичний шанс на стабільність - Зеленський

Відео
Укрінформ
Після програшу Росії у війні Європа матиме історичний шанс забезпечити геополітичну стабільність по всій лінії від Скандинавії до Південного Кавказу.

Про це заявив Президент Володимир Зеленський в онлайн-зверненні до учасників саміту Об'єднаних експедиційних сил на Готланді, передає кореспондент Укрінформу.

Відео: Офіс Президента, Телеграм

"Ми всі зараз перебуваємо на історичному переломному етапі. Варіантів лише два: або терористичній Росії вдасться зламати свободу і тоді зона геополітичної нестабільності, яка існує на Сході Європи, пошириться на весь континент, або завдяки багатьом рівням і форматам співпраці, зокрема регіональним, завдяки нашому спільному захисту свободи, Росія програє в цьому протистоянні", - заявив Зеленський.

За його словами, після того, як Росія програє, "буде реалізований історичний шанс на геополітичну стабільність по всій лінії від Скандинавії через Мінськ і Київ до Південного Кавказу".

Зокрема, Президент України наголосив, що спільна безпека та розвиток економіки, інфраструктури в регіоні Чорного моря є одним із ключів до геополітичної стабільності всієї Європи.

Читайте також: Росія має заплатити за агресію: міністри фінансів G7 у Марокко підтримали Україну

"Нові безпекові перспективи з’являться і завдяки змінам у сусідньому з Чорноморським регіоні Південного Кавказу. Це додасть потенціалу нашій спільній безпеці тут, у нашій частині Європи. Особливо коли завдяки нашому захисту від агресії Росії відкриються нові перспективи для Грузії відновити свою територіальну цілісність", - підкреслив Глава держави.

Зеленський наголосив, що "зараз настав час для колективних зусиль" з метою забезпечення геополітичної стабільності в Європі та на всьому євроатлантичному просторі.

"Тому нам потрібні нові колективні форми співпраці та зміцнення існуючих, адже ми бачимо, що таке сучасні агресії та терористичні атаки. Якщо ворог свободи має значні ресурси і безмежний цинізм, як Росія, як ХАМАС, як інші терористи, то вільні нації потребують дійсно повномасштабного захисту", - зазначив Президент.

Наголошуючи на важливості НАТО як гаранта геополітичної стабільності, Зеленський вказав на важливість того, щоб його члени "вміли бути союзниками". "Регіональні формати співпраці дають саме таку практику - вміння бути союзниками. В тій чи іншій сфері, на тій чи іншій історичній дистанції", - сказав він.

Читайте також: ПАРЄ одностайно ухвалила резолюцію, яка визнає владу Путіна нелегітимною

Глава держави наголосив на зусиллях України зі створення "нових форматів співпраці та зміцненням існуючих" у Чорноморському регіоні. Зокрема, він відзначив співпрацю між Україною та Румунією, роботу в трикутнику Україна-Молдова-Румунія"та "надзвичайно важливу співпрацю з Болгарією та Туреччиною".

Як повідомляв Укрінформ, високий представник ЄС Жозеп Боррель під час візиту до Китаю заявив, що Росія ніколи не виграє свою несправедливу загарбницьку війну, тому що українці борються за свою свободу і незалежність.

Фото: Офіс Президента

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-