Боррель - у Пекіні: Росія ніколи не виграє свою загарбницьку війну

Боррель - у Пекіні: Росія ніколи не виграє свою загарбницьку війну

Укрінформ
Високий представник ЄС Жозеп Боррель, перебуваючи з візитом у Китаї, заявив, що Росія ніколи не виграє свою несправедливу загарбницьку війну, тому що українці борються за свою свободу і незалежність.

Про це він сказав під час виступу в Пекінському університеті, одному з найпрестижніших вишів китайської столиці, передає кореспондент Укрінформу.

«Росія ніколи не виграє цю війну, тому що українці знають, за що воюють, як китайці знали, за що воюють у 30-40-х роках, коли вони були окуповані (Японськими імперськими військами – ред.). Росіяни, навпаки, – ні. І в цьому вся різниця», – сказав Боррель.

Він наголосив, що європейцям важко зрозуміти неоднозначну позицію нейтралітету Китаю стосовно російсько-української війни, зважаючи на той простий факт, що в цьому конфлікті одна країна напала на іншу.

«Ця відмова від вибору між агресором і жертвою не сприймається в Європі», – зазначив високий представник.

За його словами, в Брюсселі і європейських столицях розуміють обмеження політики Китаю і не просять Китай дотримуватись тієї самої позиції, що і ЄС, однак вважають важливим, щоб Китай доклав серйозних зусиль, аби переконати народ України в тому, що він не є союзником Росії у цій війні.

Читайте також: Китай заощаджує мільярди на імпорті нафти з підсанкційних країн - Reuters

«Чому Китай не нарощує гуманітарну допомогу Україні? Китай міг би, наприклад, запропонувати потужну ініціативу культурно-гуманітарної підтримки українському народу, історичну та культурну спадщину якого безжально знищує Росія», – сказав Боррель, додавши, що такі кроки дозволили б значно покращити імідж Китаю в Україні і Європі загалом.

«В Україні інтереси Китаю відрізняються від інтересів Росії. До того ж Китай хоче співпрацювати з Євросоюзом, тоді як Росія прагне його демонізувати», – зауважив він.

Читайте також: Китай будує атомні підводні човни з використанням російських технологій

Як повідомляв Укрінформ, високий представник Європейського Союзу з питань зовнішньої політики й політики безпеки Жозеп Боррель 12-14 жовтня перебуває і Китаї, де проводить переговори з китайськими політичними лідерами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-