Росія має заплатити за агресію: міністри фінансів G7 у Марокко підтримали Україну

Росія має заплатити за агресію: міністри фінансів G7 у Марокко підтримали Україну

Заява
Укрінформ
Міністри фінансів країн G7 під час зустрічі в Марокко ухвалили заяву, в якій засудили агресію Росії проти України та заявили про продовження пошуку правових шляхів, щоб змусити країну-агресора заплатити за злочинні дії.

Як передає Укрінформ, повний текст заяви оприлюднений на сайті Європейської ради.

«Ми підтверджуємо нашу підтримку України та об’єднані у засудженні російської війни проти неї», - йдеться у документі.

Зазначається, що війна призвела до загибелі людей, руйнування об’єктів інфраструктури, підвищила глобальну продовольчу небезпеку та загострила глобальні економічні виклики.

Міністри висловили рішучість посилювати міжнародне співробітництво, щоб вирішувати глобальні економічні труднощі, спричинені війною Росії проти України та діями Росії з перетворення на зброю продовольства та енергетики.

Читайте також: Країни G7 закликали посилити допомогу Україні

«Ми закликаємо Росію зупинити атаки на українську інфраструктуру, відновити участь у Чорноморській зерновій ініціативі для покращення поставок на глобальний ринок та зменшення коливань цін на продовольство. Ми закликаємо Росію негайно зупинити війну проти України, щоб усунути одне з найбільших джерел нестабільності у глобальному економічному прогнозі», - наголошується у заяві.

Міністри «Групи семи» висловили намір надалі докладати зусилля з тим, щоб Росія заплатила за довгострокове відновлення України, та для пошуку можливостей зробити це у відповідності з правовими нормами та міжнародним законодавством. У цьому контексті вони привітали діяльність Оперативної групи “Російська еліта, довірені особи та олігархи” (REPO), завдяки якій були заморожені російські активи на суму близько 280 мільярдів доларів США.

«Ми підтверджуємо заяву наших лідерів, що... російські суверенні активи у наших юрисдикціях будуть залишатися заблокованими до того, як Росія заплатить за шкоду, яку вона завдала Україні. Ми підтверджуємо нашу непохитну рішучість у застосуванні та посиленні санкцій, а також інших економічних заходів, щоб надалі підірвати спроможність Росії вести злочинну війну», - підкреслили урядовці країн G7.

Вони висловили намір вживати заходи проти спроб оминати та підривати такі міжнародні санкції, проводити більш щільних моніторинг фінансових трансакцій між Росією й третіми країнами, здійснити подальші обмежувальні заходи проти російського фінансового сектору. Зокрема, міністри висловили намір проводити моніторинг ефективності заходів із обмеження граничної ціни на російську нафту та на продукти нафтопереробки російського походження і вжити пропорційні заходи для їх посилення.

Читайте також: У G7 закликали Китай тиснути на Росію, щоб припинити агресію в Україні

«Ми підтверджуємо нашу непохитну підтримку для України так довго, як буде необхідно. Ми залишаємося рішучими у наданні Україні підтримки в її негайних короткострокових фінансових потребах, а також у допомозі сусіднім та іншим країнам, які постраждали (від російської агресії – ред.). На основі успішного завершення першого перегляду програми МВФ для України та в очікуванні другого перегляду ми будемо продовжувати спільні зусилля, щоб допомогти Україні вирішити фінансові потреби 2024 року», - йдеться у заяві.

Урядовці країн G7 висловили сподівання на продовження імплементації структурних реформ в Україні та на успішне завершення подальших переглядів програм МВФ, що сприятиме макроекономічній та фінансовій стабілізації, зміцнить систему управління та державні інституції, зробить внесок у довгострокову економічну стабільність та у повоєнну відбудову України.

«Ми будемо продовжувати допомагати Україні у ремонті її критичної інфраструктури, у відновленні та відбудові через Багатосторонню координаційну платформу донорів для України», - наголосили міністри.

Читайте також: Країни G7 засудили псевдовибори РФ на захоплених територіях України

Вони зобов’язалися дослідити правові шляхи, за якими додаткові прибутки приватних установ, що прямо виходять від заблокованих суверенних активів Росії, можуть бути спрямовані на підтримку України, на її відновлення та відбудову.

Як повідомлялося, від початку російського вторгнення в Україну країни «Групи семи» виявляють змістовну солідарність з Україною в її боротьбі проти російської агресії і надають Україні суттєву політичну, економічну, фінансову, гуманітарну та військову допомогу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-