Українські діти мають повернутись додому - генсек Ради Європи

Українські діти мають повернутись додому - генсек Ради Європи

Фото, відео
Укрінформ
Генеральний секретар Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич наголосила, що українські діти, яких вивезли на тимчасово окуповані території чи до Росії, мають бути репатрійовані.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу зі Страсбурга, про це вона сказала на урочистому відкритті в будівлі Ради Європи виставки «Переміщені діти: історії українських дітей, врятованих від депортації Російської Федерації», організованої українською та латвійською делегаціями ПАРЄ.

«Виривати українських дітей із тепла рідних домівок, сімей та громад і вивозити їх на тимчасово окуповані території чи до Росії є грубим порушенням міжнародного права. Ці діти мають бути репатрійовані», – заявила Пейчинович-Бурич.

Читайте також: Світ не допустить безкарності за депортацію українських дітей - Костін

Марія Мезенцева, голова української делегації у ПАРЄ, наголосила на тому, що Парламентська асамблея, яка підтримала видачу ордера на арешт Путіна та так званої омбудсменки Львової-Белової через викрадення українських дітей, має бути послідовною та відвертою.

«Виставка це не просто лише картини дітей, які возз'єдналися зі своїми сім'ями. Це величезний біль, який ми продовжуємо відчувати в наших серцях за багато тисяч людей, які все ще шукають своїх близьких», - сказала вона.

Читайте також: МЗС застерігає дипломатів від поїздки до депортованих українських дітей, якую організовує Білорусь

На думку голови делегації Латвійської Республіки у ПАРЄ Занди Калниня-Лукашевича, повернення українських дітей і воз'єднання з їхніми сім'ями повинно бути міжнародним пріоритетом.

На виставці представлені постери з реальними фотографіями та історіями, заснованими на свідченнях дітей, які врятувалися з депортації та повернулися додому в Україну, а також відео, в яких діти розповідали, як росіяни перевозили їх на тимчасово окуповані території України та на територію Росії, в яких умовах вони жили та як з ними поводилися російські злочинці.

Читайте також: Росія перетворює на зброю продовольство, енергію, депортацію дітей - Президент в ООН

Виставку відкрили напередодні спеціального заходу на полях саміту, присвяченому проблемі депортації дітей. Він відбудеться у вівторок.

Як повідомлялось, Парламентська асамблея Ради Європи під час своєї весняної сесії з 24 по 28 квітня проводила термінові дебати про депортацію українських дітей окупантами до Росії.

Фото: Лідія Таран

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-