Світ не допустить безкарності за депортацію українських дітей - Костін

Світ не допустить безкарності за депортацію українських дітей - Костін

Укрінформ
Видані Міжнародним кримінальним судом ордери на арешт президента РФ Володимира Путіна та російської дитячої омбудсманки Марії Львової-Бєлової, свідчать про те, що світ не допустить безкарності за тяжкий злочин депортації українських дітей.

Про це під час заходу «Депортовані українські діти: Шлях додому та до справедливості», який пройшов на полях Генасамблеї ООН, заявив генпрокурор Андрій Костін, інформує у Фейсбуці Офіс генпрокурора, передає Укрінформ.

«Реакція міжнародної спільноти, зокрема видані МКС ордери на арешт путіна та львової-бєлової, свідчить про те, що світ не допустить безкарності за ці тяжкі злочини (депортації українських дітей – ред.)», - сказав Костін.

Костін заявив, що депортація десятків тисяч українських дітей є навмисною стратегією російського режиму, за який його керманичі мають понести відповідальність.

Читайте також: Штати в ООН: Винні в депортації українських дітей мають бути притягнуті до відповідальності

За його словами, Незалежна міжнародна комісія ООН із розслідування порушень в Україні чітко зазначила, що переміщення українських дітей не можна пояснити турботою про здоров'я чи безпеку. «Комісія звертає увагу на те, що це відбувається без згоди їхніх батьків або інших опікунів, як того вимагає закон», - нагадав очільник ОГП.

Він поінформував, що Україна вважає ці дії порушенням Конвенції ООН про права дитини, а також - Четвертої Женевської конвенції 1949 року та Додаткового протоколу I до неї.

Костін зазначив, що ці дії також можуть бути прирівняні до злочину геноциду відповідно до Конвенції про запобігання злочину геноциду та покарання за нього, яка прямо забороняє примусову передачу дітей з однієї групи до іншої.

Читайте також: Агресор має два завдання щодо українських дітей — Герасимчук

Окремо генпрокурор розповів, що Україна працює над розробкою міжнародного механізму, який дозволить зупинити депортації, визнати всі рішення про усиновлення чи зміну громадянства неправомірними та гарантувати повернення всіх українських дітей.

Як повідомлялося, постійна представниця США при ООН Лінда Томас-Грінфілд сказала, що міжнародна спільнота має забезпечити, аби винні в депортації українських дітей були притягнуті до відповідальності.

Фото: Офіс генпрокурора

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-