Ходорковський переконаний, що зміна режиму в Кремлі станеться у найближчі п'ять років

Ходорковський переконаний, що зміна режиму в Кремлі станеться у найближчі п'ять років

Укрінформ
Михаїл Ходорковський вважає, що війна в Україні зрештою виявиться фатальною для російського режиму, але українській перемозі може посприяти зміна режиму в Росії. Він також стурбований тріщинами, які виникли у західному таборі щодо підтримки України.

Про це опонент російської влади та лідер «Відкритої Росії» розповів в інтерв’ю Le Figaro, повідомляє Укрінформ.

«Я вважаю, що тільки зміна режиму в Кремлі дозволить Україні повернути свою територію і повернутися до кордонів 1991 року... І я переконаний, що зміна режиму в Росії відбудеться в найближчі п'ять років», - зазначив Ходорковський.

Читайте також: Каспаров і Ходорковський закликають Захід перестати боятися швидкої поразки путіна

Розбіжності на заході щодо підтримки України у війні він пояснює відсутністю справжніх політичних лідерів, «є лише політичні представники», каже російський опозиціонер в екзилі.

«У ситуації війни, подібній до тієї, яку переживає сьогодні Європа, потрібен лідер, який зможе пояснити своєму народу, що йому потрібно докорінно змінити свій менталітет. Вінстон Черчилль, Гельмут Коль і Віллі Брандт мали таку здатність», - зазначив Ходорковський.

Він також припускає, що у разі припинення допомоги заходу та перемоги Росії, Путін не отримає жодного політичного та економічного капіталу та буде змушений розпочати нову війну.

«За найкращим сценарієм НАТО, ця нова війна розпочнеться на заході України. У гіршому випадку, вона вируватиме на території самої країни НАТО», - додав він.

Читайте також: Російські ліберали на Заході становлять більшу загрозу, аніж Путін – Ахмед Закаєв

На думку Ходорковського, олігархи не мають достатніх важелів посприяти зміні режиму, а військовий переворот можливий лише за умови суттєвої поразки на полі бою. Тоді у пошуках цапа-відбувайла генерали таки можуть повстати. Водночас на опозиціонерів всередині Росії покладати надії марно, оскільки вони всі отримали суттєві терміни ув’язнення.

«Усім, кого я знаю, хто сьогодні перебуває у в'язниці в Росії, продовжили термін ув'язнення. Тому що, незалежно від того, що ви зробили - розклеїли плакати чи підпалили військкомат, - ви проведете решту свого часу у в'язниці», - розповів Ходорковський. Він також спростував віру деяких західних діячів про те, що режим може змінитись без насильства.

Читайте також: Стало відомо про три випадки отруєнь критиків російської влади - ЗМІ

Нагадаємо: Михаїл Ходорковський десять років провів в'язниці, був звільнений у 2013 році та вимушений емігрувати, він зараз живе в Лондоні, де керує своєю неурядовою організацією "Відкрита Росія", яка працює над просуванням демократичних цінностей в РФ.

Після початку повномасштабної війни російські опозиціонери на чолі з Ходорковським та Каспаровим, а також громадські діячі, які перебувають в еміграції, оголосили про створення Антивоєнного комітету Росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-